Zelfhulpboek voor mantelzorgers: "Ik wil andere mantelzorgers inspireren en aanzetten tot zelfzorg"

Hilde Vandebroek uit Diepenbeek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de zorg te kunnen volhouden. Zelf hield ze daarom een ‘journal’ bij, een dagboek, waarin ze beschreef wat ze meemaakte en hoe ze zich daarbij voelde. Omdat dit dagboek voor haar een therapeutische waarde had, besloot ze om er een boek over te schrijven: ‘Me-time, journal voor mantelzorgers’.

"Als mensen vragen 'hoe gaat het met u?' dan bedoelen ze eigenlijk hoe het gaat met de persoon waarvoor je zorgt", zegt Hilde Vandebroek. "Dat zorgen neemt steeds meer tijd en energie in beslag zodat je op het einde vergeet wie je bent. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor iemand anders zorgen."

Ik wil de mantelzorger een hart onder de riem steken

Hilde merkt dat veel mantelzorgers daarmee te maken krijgen, en daarom schreef ze een zelfhulpboek Me-time, een droom die nu uitkomt voor haar. "Ik wil de mantelzorger een hart onder de riem steken. Inspiratie en motivatie om dingen voor jezelf te doen, en om te zeggen dat je het goed doet. Aan de ene kant is er het mantelzorgstukje, en daarnaast is ook het zelfzorgstukje." De mantelzorger wordt uitgenodigd om ervaringen en gevoelens op te schrijven en zo nieuwe inzichten te verwerven. Een kwartiertje per dag schrijven in een journal is een moment van rust. Het is pure ‘Me-time’ voor de mantelzorger. 

Vereniging Samana wil het boek nu ook verder verspreiden. "Nu weet ik dat het boek bij veel mantelzorgers terecht zal komen, dus dat is heel fijn om te weten", besluit Hilde.

Meest gelezen