Zorgkundige woonzorgcentrum Merelbeke veroordeeld voor verwonden bejaarde bewoonster: "Dit was geen ongeval"

Een 61-jarige zorgkundige bij een woonzorgcentrum in Merelbeke is veroordeeld tot een uitgestelde celstraf van 2 jaar nadat ze een 91-jarige bewoonster verwondde. De verzorgster beweerde dat ze werd aangevallen en niet met opzet handelde, maar daar ging de rechtbank niet mee akkoord: "Ze deed er alles aan om haar sporen te wissen. Dit was geen ongeval, maar een planmatige actie."

Zwaargewond en omringd door bloedsporen en haren: toen werknemers van het Berkenhof in Merelbeke de hoogbejaarde bewoonster op 29 november 2020 aantroffen in haar kamer, vermoedde nog niemand kwaad opzet. Maar een intern onderzoek wierp een ander licht op de zaak. Zo bleek uit het badgesysteem dat één van de zorgkundigen de vrouw een bezoekje had gebracht op het moment van de feiten. Initieel ontkende ze dat ze die dag op de kamer van het slachtoffer was, maar met mondjesmaat keerde ze haar kar. 

Ongelukkige val of kwaad opzet?

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzocht de zaak en bracht de zorgkundige voor de correctionele rechtbank op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen. De familie van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij. Hun advocaat pleitte dat de zorgkundige er wel op uit was om de vrouw te verwonden. Ook de openbare aanklager deelde die mening en vroeg een celstraf van 14 maanden en een boete. 

De verzorgster had volgens haar advocaat een “onberispelijke staat van dienst” en beschikte bovendien over een blanco strafblad. Volgens hem beging zijn cliënt een professionele fout, maar was er van kwaad opzet geen sprake. “De bewoonster had een moeilijke relatie met haar en had haar al meermaals aangevallen. Dat gebeurde die dag opnieuw, waarna mijn cliënt zich verdedigde. In een reflex duwde ze de bewoonster weg, waarna ze ten val kwam.”

Ze deed er alles aan om haar sporen te wissen, dit was geen ongeval
correctionele rechter

De rechtbank legde de verzorgster woensdag een uitgestelde celstraf van 2 jaar en een geldboete van 1.600 euro op. Volgens de rechter was er wel degelijk sprake van voorbedachtheid. “Ze deed er alles aan om haar sporen te wissen”, las de rechter voor uit het vonnis. “Dit was geen ongeval, maar een planmatige actie.” 

De verzorgster heeft nu 30 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Ze werd na de feiten ontslagen en werkt niet meer in de zorgsector. 

Meest gelezen