Verlies van 6,5 miljard vermeden door coronasteun aan 190.000 bedrijven 

De coronasteun van in totaal 1,9 miljard euro, toegekend aan meer dan 190.000 bedrijven, heeft een verlies van welvaart van 6,5 miljard euro vermeden. Dat blijkt uit een studie op vraag van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). De steun is ook terecht gekomen bij de hardst getroffen ondernemingen, al zorgde de coronahinderpremie aan het begin van de crisis wel tijdelijk voor een overcompensatie.

Samen met KU Leuven en Vives onderzocht Technopolis Group het effect van de economische steunmaatregelen tijdens de coronacrisis in 2020. Dat deden ze op vraag van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Alle beschermingsmaatregelen van dat jaar werden onderde loep genomen. 

De eerste Vlaamse steunmaatregel was bijvoorbeeld de coronahinderpremie. Dat was een forfaitaire vergoeding voor wie verplicht gesloten was. Voor wie kon werken, maar zwaar omzetverlies had, kon rekenen op de compensatiepremie. Nadien kwam er de oondersteuningspremie en sinds augustus 2020 wordt gewerkt met het Vlaams beschermingsmechanisme , een steunmaatregel op basis van omzetverlies.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Krimp in economie beperkt tot 6%

Uit de studie blijkt nu dat in het eerste coronajaar 352.640 steunaanvragen gedaan worden door 192.000 ondernemers. In totaal werd een bedrag van 1,89 miljard euro aan steun toegekend. En die steun blijkt geloond te hebben. In 2020 is het Vlaams bruto binnenlands product maar met 6,1 % gekrompen, terwijl we zonder steun een krimp van 12,4% gezien zouden hebben in Vlaanderen. Op die manier heeft de coronasteun een welvaartsvelies van 6,5 miljard euro vermeden. Omgerekend betekent dit dat 1 euro steun 3,5 euro welvaart heeft gered.

We weten nu met zekerheid dat we een sterke economische crisis vermeden hebben en bijgedragen hebben aan het snelle herstel van de getroffen ondernemingen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie (CD&V)

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) reageert tevreden: "Het beschermen van die vele ondernemingen was noodzakelijk tijdens moeilijke maanden waarin ondernemers verplicht gesloten werden of zware exploitatiebeperkingen opgelegd kregen. Op die manier werden faillissementen voorkomen en hebben we onze economie kunnen stutten. Dankzij dit onderzoek weten we nu met zekerheid dat we een sterke economische crisis hebben vermeden en bijgedragen hebben aan het snelle herstel van de getroffen ondernemingen.”

Steun ging naar de hardst getroffen ondernemingen

Uit het onderzoek blijkt dat een onderneming zonder steun gemiddeld 12 procent minder omzetgroei gekend zou hebben, 8 procent minder groei in tewerkstelling en 9 procent minder groei in productiviteit. Dankzij de steun stond er ook een rem op het aantal faillissementen. Al blijkt nu ook dat de eerste maatregel, namelijk de coronahinderpremie, tijdelijk voor een overcompensatie heeft gezorgd bij sommige bedrijven.

Over het algemeen toont de studie echter ook aan dat de steun terecht is gekomen bij de ondernemingen die het hardst getroffenzijn op vlak van omzetverlies en werkgelegenheid. Sectoren die het meest geleden hebben onder de coronamaatregelen, zoals de horeca, groothandel en detailhandel, hebben ook het meeste steun gekregen. Bovendien hebben de meeste ondernemers de steun ook gebruikt waarvoor ze bedoeld was, namelijk het dekken van vaste kosten.

Meest gelezen