Maxime Anciaux - All rights reserved

80-plussers krijgen stoepbezoek in Geraardsbergen: "We gaan er de eenzaamheid niet mee oplossen, maar het kan een lichtpuntje zijn"

De stad Geraardsbergen wil haar oudere bewoners een hart onder de riem steken met stoepbezoekjes. De bedoeling is om de eenzaamheid in deze donkere eindejaarsperiode een beetje te doorbreken. Alle 65-plussers krijgen ook een kerstkaartje met telefoonnummers die ze kunnen bellen als ze zich eenzaam voelen en nood hebben aan een gesprek.

De stad Geraardsbergen wil in deze donkere eindejaarsperiode de eenzaamheid van haar inwoners proberen verlichten. Ze gaat alle 65-plussers een kerstkaart opsturen waar telefoonnummers opstaan die ze kunnen bellen als ze zich eenzaam voelen. Bovendien is de stad van plan om nog voor Nieuwjaar meer dan 1.500 80-plussers een stoepbezoekje te brengen.

Tine Platteau van de dienst Samenleving van de stad Geraardsbergen organiseert de stoepbezoeken: "Die leeftijdscategorie is net wat meer geïsoleerd en heeft minder digitale mogelijkheden. Ze hebben vaak ook een kleiner netwerk." De stad heeft iedereen al een kerstkaart gestuurd en gaat dus ook op bezoek: "We willen weten hoe het met hen gaat en of ze het kaartje hebben ontvangen."

Lichtpuntje

Of er veel eenzaamheid is in Geraardsbergen weet ze niet zeker, "maar we weten niet wat er zich achter de gevels afspeelt. We weten dat een stoepbezoek de eenzaamheid niet gaat oplossen, maar het kan wel een lichtpuntje zijn." 

Een stoepbezoekje kan een lichtpuntje zijn
Tine Platteau

Voor de bezoekjes wordt beroep gedaan op vrijwilligers, ook van dorpsraden in de deelgemeenten: "Die zijn al een beetje gekend en die willen ook mee op pad. Ook het lokaal dienstencentrum en enkele verenigingen willen hun steentje bijdragen", zegt Platteau nog. "Zo leren we alle bewoners een beetje kennen." Na een oproep hebben al zo'n 50-tal personen gereageerd om een stoepbezoekje te brengen.

Meest gelezen