Het logo van Amazon op een vestiging in de Noord-Italiaanse stad Turijn.
AFP or licensors

Amerikaanse webwinkel Amazon krijgt boete van 1,13 miljard euro in Italië

Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon is in Italië veroordeeld tot een boete van 1,13 miljard euro. Volgens de Italiaanse concurrentiewaakhond heeft de webwinkel zijn dominante positie op de Italiaanse markt misbruikt. Amazon gaat in beroep tegen de boete.

Met een boete van 1,128 miljard euro om precies te zijn, kijkt Amazon aan tegen een van de hoogste boetes die het bedrijf ooit kreeg in Europa. Het is ook een van de hoogste boetes ooit voor een Amerikaans technologiebedrijf in Europa.

Volgens de Italiaanse concurrentiewaakhond heeft de Amerikaanse webwinkel zijn dominante positie op de Italiaanse markt misbruikt. Amazon discrimineert onafhankelijke verkopers die hun producten op de website van Amazon aanbieden, maar geen gebruik willen maken van de logistieke diensten van Amazon, zoals de opslagplaatsen en de verpakking bijvoorbeeld.

Daardoor worden ze volgens de Italiaanse concurrentiewaakhond uitgesloten van een aantal voordelen zoals een label. Dat label zorgt ervoor dat een product veel zichtbaarder wordt op de website van Amazon. Amazon zou op die manier zijn eigen producten bevoordelen.

Naast de boete neemt de waakhond ook maatregelen om ervoor te zorgen dat de discriminatie niet meer plaatsvindt, maatregelen die verder opgevolgd zullen worden.

Amazon is het "absoluut oneens" met de veroordeling en gaat in beroep. Volgens het Amerikaanse bedrijf is de boete "onrechtvaardig" en "buiten proportie". Amazon poneert dat die logistieke diensten zuiver optioneel zijn en een meerderheid van de onafhankelijke verkopers er geen gebruik van maakt.

De Europese Commissie werkte naar eigen zeggen mee aan het Italiaanse onderzoek. Zelf heeft de Commissie ook twee onderzoeken naar Amazon lopen.

In juli kreeg Amazon nog een boete van 746 miljoen euro van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD wegens inbreuk op de Europese privacywetgeving. Ook daartegen ging Amazon in beroep.

Meest gelezen