Radio 2

Assisenproces rond moord zonder lijk gaat van start

In Tongeren start vandaag het assisenproces rond de moord op Ronald Vandereycken uit Genk. Een Nederlander uit Bilzen staat daarvoor terecht. Ronald Vandereycken verdween in 2017, zijn lichaam is nooit gevonden.

De beschuldigde Marc C. en Ronald Vandereycken kenden elkaar uit de gevangenis. Later ging de beschuldigde zich bevoorraden bij Vandereycken die van thuis uit drugs dealde. Na diens verdwijning wezen tal van sporen en een telefonieonderzoek naar Marc C., iemand met een lang strafblad. Maar hij is altijd blijven ontkennen.

Een zaak met vraagtekens

Maandag werd de jury al samengesteld en vandaag wordt de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen. Maar het zal een moeilijk proces worden, vooral omdat het lichaam van Vandereycken nooit is gevonden. Dat vindt ook Bart Vosters, de advocaat van de beschuldigde. "Er is uiteraard in een strafdossier meer dan een lijk. Maar het is wel één van de probleempunten. Als er geen lichaam is, ben je dan wel zeker dat de betrokkene dood is? En ten tweede, kun je aantonen dat degene die je daar voor verantwoordelijk acht, het ook gedaan heeft? Dus er zijn nogal wat vraagtekens in deze zaak."

Anderzijds weet de advocaat ook dat hij een hele klus aan de verdediging zal hebben. "Dat mijn cliënt niet heel spraakzaam geweest is in het onderzoek, kan men hem kwalijk nemen. Hoewel het natuurlijk zijn recht is. Maar goed, de man is al twee keer verantwoordelijk geacht voor twee andere moorden, waarvan de ene zaak zelfs niet tot vervolging heeft geleid en in de andere is hij vrijgesproken. Dus dat hij niet spraakzaam is tegen de politie is misschien wel voor een stuk te begrijpen."

In de loop van het proces zullen 44 getuigen aan het woord komen.

Meest gelezen