Copyright A.S.Z. Aalst

BEKIJK: Aalsters ziekenhuis bouwt nieuwe afdeling voor geriatrie als was het een lego-set

Voor de bouw van een gloednieuwe afdeling Geriatrie op de campus van A.S.Z. Aalst, wordt gewerkt met een modulaire bouwmethode. 32 modules zijn gemaakt  in een Duitse fabriek en via nachtelijk transport naar de campus gebracht. Een zo'n module is tot 24 meter lang en weegt ongeveer 24 ton. Het grote voordeel is dat er op deze manier zo weinig mogelijk hinder is tijdens de werfperiode.

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis opent in 2022 een splinternieuwe afdeling Geriatrie op haar campus in Aalst. Normaal gaat daar een periode aan vooraf met grote werfwerken die nogal wat hinder kunnen veroorzaken. Maar het ziekenhuis koos voor een modulaire bouwmethode. Dat heeft als voordeel dat de hinder tot een minimum wordt beperkt. Er zijn 32 modules die gemaakt zijn in een fabriek in Duitsland. Die zijn via een speciaal nachtelijk transport overgebracht. Eén zo'n module is tot 24 meter lang, 4,5 meter breed, 3,8 meter hoog en weegt tot ongeveer 24 ton of 24.000 kilogram. 

Modulair bouwen is zo'n beetje zoals Lego bouwen: verschillende vakken, of in dit geval modules, passen in elkaar. Deze manier van bouwen heeft heel wat voordelen naast het feit dat er veel minder hinder is: het gebouw zelf zou kwalitatiever zijn. Er kan ook gewerkt ongeacht weersomstandigheden en er is minder afval op de werf, dus ecologischer.

Totaalplaatje voor patiënten

Diensthoofd Geriatrie van het ziekenhuis, dokter Veerle Immegeers legt uit wat de bedoeling is van de nieuwe afdeling: "We streven naar maximale zelfredzaamheid en onafhankelijkheid. We willen de levenskwaliteit verbeteren en de reïntegratie in het thuismilieu bevorderen. De nieuwe dienst focust zich op het totaalplaatje van de patiënten. Bij de inrichting zal de nodige aandacht gegeven worden aan een gezellige, huiselijke uitstraling."

We willen de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren
Diensthoofd dokter Veerle Immegeers

Op dit moment zit de bouw van de nieuwe afdeling in de binnenafwerking. De afdeling zal 25 bedden tellen. De kamers moeten licht en groot aanvoelen en de afdeling zal een dagzaal en een ruime kiné- en ergoruimte hebben. In de loop van 2022 zal de nieuwe geriatrische dienst de deuren openen.

Meest gelezen