België tekent verdrag met Verenigde Arabische Emiraten: drugscriminelen mogen worden uitgeleverd

Ons land gaat samenwerken met de Verenigde Arabische Emiraten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Veel zware drugscriminelen proberen een vervolging in ons land te ontlopen, door zich schuil te houden in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten. Een uitleveringsverdrag met België was er niet, tot vandaag.

Spilfiguren in grote drugsonderzoeken houden zich vaak schuil in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is interessant voor hen, omdat er tot op heden geen uitleveringsverdrag bestond met ons land. Daardoor kunnen ze makkelijker een vervolging vor een Belgische rechtbank trachten te ontlopen. 

Daar komt nu verandering in. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft vandaag samen met federaal procureur Frédéric Van Leeuw in Abu Dhabi twee verdragen tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten getekend. Daardoor wordt wederzijdse rechtshulp in strafzaken mogelijk gemaakt, ook wat betreft de inbeslagname en confiscatie van eigendommen en opbrengsten van misdrijven. 

Van Quickenborne wil met deze deal een duidelijke boodschap geven. "Justitie zal er alles aan doen om verdachten voor een Belgische rechtbank te vervolgen en op zoek gaan naar hun criminele vermogens, waar ze zich ook ter wereld schuilhouden.” De minister spreekt over tientallen criminelen die zich op die manier trachten te verstoppen voor justitie. 

In Dubai zitten kopstukken die verantwoordelijk zijn voor het geweld in de binnenstad van Antwerpen
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Na operatie Sky ECC is nogmaals duidelijk geworden dat heel wat drugscriminelen opereren vanuit Dubai. "Het zijn ook die mensen die onder meer verantwoordelijk zijn voor het blind geweld in de binnenstad van Antwerpen," zegt Van Quickenborne in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Deze verdragen waren dus een ontbrekende schakel in de aanpak van drugscriminaliteit." 

De minister benadrukt dat de Europese normen in de verdragen gerespecteerd zijn. "Er moet respect zijn voor de mensenrechten. In geval van politieke misdrijven, mogelijke foltering of de doodstraf zal ons land niet uitleveren naar de Verenigde Arabische Emiraten."

Meest gelezen