Bijzondere blokbars in Limburg: studeren op café of in het chirolokaal

In Limburg pakken weer heel wat gemeenten uit met blokbars voor studenten, nu de examens opnieuw voor de deur staan. In Kortessem kan je studeren bij de Chiro en in Pelt zelfs op café. “Gratis pintje als ze geslaagd zijn.”

Heel wat Limburgse gemeenten halen weer alles uit de kast om studenten een blokbar aan te bieden, waar ze samen in alle rust kunnen studeren voor de examens. De meeste gemeenten stellen een bibliotheek of jeugdcentrum ter beschikking, maar in Pelt kunnen studenten vanaf 17 december terecht in hun stamcafé. Vicky Bernaerts en haar man Michel Smeets baten samen café De Kentings uit in Pelt. Boven het café hebben ze een twintigtal studieplekken ter beschikking, op vraag van de gemeente. Er is net zoals vorig jaar veel vraag naar de plekken. Waar studeert een student dan ook liever dan boven een café, vraagt uitbaatster Vicky zich af. “Om zeven uur ‘s ochtends gaat de zaal boven het café open”, zegt ze. “De studenten hebben allemaal hun eigen tafel, net als op school. Ze studeren dan samen en moedigen elkaar aan. Ze nemen om de twee uur een pauze en komen dan in het café iets drinken. Verder kunnen ze hier altijd een potje biljarten of kickeren. De studenten zijn heel tevreden en ze zijn hier meer dan welkom.” 

Voorbeeldig op café

Bernaerts staat versteld van haar studenten. Ze kent hen dan ook als haar vaste cafégasten die niet bang zijn van een glaasje meer: “Ik ben heel trots op hen. Ze deden het de vorige examenperiode echt goed en dat verwacht ik dit jaar opnieuw. Eenmaal hun pauze gedaan is, keren ze terug naar de studiezaal en concentreren ze zich. Zien leren doet leren, zeggen ze. Ze helpen elkaar erdoor.”

En toch willen Vicky en Michel de studenten een tikkeltje extra motivatie geven. “We hebben afgesproken met de studenten dat ze een gratis pintje krijgen per vak waarvoor ze slagen. Dat vonden ze heel leuk en ze zijn de uitdaging echt aangegaan. Ik denk dat we vorige keer zeker vijftig pinten hebben moeten uitdelen.”

Blokken bij de Chiro

Ook bij Chiro Spratike in Kortessem denken de leiders aan de studenten. Ze stellen daarom voor het derde jaar op rij een chirozaal ter beschikking voor leden en inwoners van Kortessem. Er zijn 28 plaatsen beschikbaar. Chiroleider Jarrik Herni uit Kortessem had indertijd zelf nood aan een plek waar hij samen met anderen kon studeren. “Heel wat van onze leden studeren nog en kunnen een plek als deze goed gebruiken”, zegt hij. “Het voordeel van een blokbar op de Chiro is dat je hier samen met je vrienden een pauze kan inlassen. Je hebt dan even tijd voor een goede babbel of een koffietje.”

“De studenten leren hier wel effectief. Binnen moet het stil zijn en dat respecteren de studenten ook. Ze zijn niet afgeleid, omdat ze weten dat er een pauze volgt waarin ze zich weer volledig kunnen uitleven.”

Meest gelezen