2021 Kyodo News

Canada, Australië en VK sluiten zich aan bij Amerikaanse diplomatieke boycot tegen Winterspelen Peking, Frankrijk niet

Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich aan bij de Amerikaanse diplomatieke boycot tegen de Olympische Winterspelen in Peking. Ze zullen wel atleten sturen, maar geen ministers of andere vertegenwoordigers van de regering. Frankrijk houdt zich voorlopig afzijdig en stuurt aan op een Europees standpunt. De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij de kwestie niet wil politiseren en noemt een diplomatieke boycot "een zeer kleine, symbolische maatregel". VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zal de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking bijwonen, liet hij vanavond weten.

De Verenigde Staten namen maandag het voortouw in een diplomatieke boycot tegen de Olympische Winterspelen in Peking. Die vinden plaats van 4 tot en met 20 februari. Amerikaanse atleten zullen wel degelijk aan de Spelen deelnemen, maar ministers of andere vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering zullen er niet te zien zijn.

Een officiële vertegenwoordiging van de Amerikaanse regering zou de indruk geven dat het business as usual is, luidde het argument van het Witte Huis, het kantoor van de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens de VS schendt China op een grove manier de mensenrechten en dus is het allerminst business as usual. Met name de slechte behandeling van de Oeigoerse moslimminderheid in China wordt genoemd.

Intussen hebben ook Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië zich bij de Amerikaanse diplomatieke boycot aangesloten. Ook de Canadese premier Justin Trudeau verwees naar de mensenrechtenschendingen in China. Volgens Trudeau weet de Chinese regering maar al te goed dat westerse landen zich daar al heel lang zorgen over maken. "Het zou dus geen verrassing mogen zijn dat we beslist hebben om geen diplomatieke vertegenwoordiging te sturen."

De Britse premier Boris Johnson bevestigde gisteren in het parlement dat ook zijn regering geen diplomatieke vertegenwoordiging naar Peking zal sturen. Eerder op de dag deed ook de Australische premier Scott Morrison dat. China heeft nooit een antwoord gegeven op een aantal bezorgdheden van de Australische regering, klonk het.

Frankrijk heeft dan weer beslist om het voorbeeld van bovengenoemde landen voorlopig niet te volgen. Mensenrechtenschendingen moeten zeker veroordeeld worden, vindt de Franse regering, maar ze stuurt aan op een gezamenlijk Europees standpunt in deze zaak. Een diplomatieke, maar geen sportieve boycot zou een "zeer kleine, symbolische maatregel" zijn, vindt de Franse president Macron. Hij zegt dat hij de zaak niet wenst te politiseren, maar verkiest om samen te werken met het Internationaal Olympisch Comité om de veiligheid van alle atleten te garanderen. 

Ook de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock benadrukte de nood aan een gezamenlijke Europese reactie.

Of ze er zijn of niet, het kan niemand iets schelen

Woordvoerder Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken

Net als na de Amerikaanse beslissing, reageert de Chinese regering ook geprikkeld op de beslissing van de drie landen om zich bij het Amerikaanse initiatief aan te sluiten. "Ze zullen daarvoor een prijs betalen", herhaalde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. China verwijt de westerse landen de Spelen te misbruiken voor "politieke manipulatie". Sport en politiek zouden twee aparte zaken moeten zijn, luidt het.

Tegelijkertijd klinkt het laconiek: of die ministers en vertegenwoordigers van die landen nu komen of niet, "het kan niemand iets schelen". Ze isoleren enkel zichzelf, aldus de woordvoerder van het ministerie. "De Winterspelen in Peking zullen een succes zijn."

Mensenrechtenorganisaties reageerden eerder al tevreden op het Amerikaanse initiatief. Human Rights Watch noemde het een eerste "cruciale stap om China ter verantwoording te roepen voor de misdaden tegen de mensheid waarvan de Oeigoeren en andere minderheden het mikpunt zijn".

Het Internationaal Olympisch Comité zegt dan weer het belang van de atleten op de eerste plaats te zetten. Het Comité verwelkomt dan ook dat bovengenoemde landen hun atleten wel naar de Winterspelen sturen, ondanks de diplomatieke boycot. "Dat geeft de atleten zekerheid en dat is waar het IOC voor staat", zei voorzitter Thomas Bach.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zal alvast de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking bijwonen. Dat heeft zijn woordvoerster bekendgemaakt. 

Meest gelezen