Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Naziverleden" vader achtervolgt Chileense presidentskandidaat José Antonio Kast: "Werd op zijn 18e lid van nazipartij"

De vader van de Chileense presidentskandidaat José Antonio Kast zou op zijn 18e lid geworden zijn van de Duitse nazipartij NSDAP. Dat beweert het Amerikaanse persagentschap AP op basis van een document uit het Duitse nationaal archief. De als rechts-radicaal omschreven Kast won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en neemt het op 19 december in de tweede ronde op tegen de zeer progressieve kandidaat Gabriel Boric.

Het is niet de eerste keer dat José Antonio Kast (55) geconfronteerd wordt met het verleden van zijn vader, die in Duitsland is geboren. Kast is geen nieuweling in de Chileense politiek en kreeg de voorbije jaren al meerdere keren voor de voeten geworpen dat zijn vader nazisympathiëen had.

Nu beweert het Amerikaanse persagentschap Associated Press (AP) dat zijn vader in 1942 wel degelijk lid is geworden van de Duitse nazipartij NSDAP. AP baseert zich op een document van het Duitse nationaal archief dat het in handen kreeg. Daaruit blijkt dat een 18-jarige Duitser met de naam Michael Kast op 1 september 1942 lid werd van de NSDAP.

Het document uit het Duitse nationaal archief dat zou bewijzen dat de vader van Kast in 1942 lid werd van de NSDAP.

Volgens AP konden verantwoordelijken binnen het Duitse archief niet bevestigen dat het om de vader van José Antonio Kast ging, maar de datum en geboorteplaats van de man die in het Duitse document staan, komen overeen met die van José Antonio Kasts vader, stelt AP. Eerder plaatste een Chileense journalist al een kopie van de identiteitskaart van Kasts vader op sociale media.

Vermoedelijk was Michael Kast voordat hij lid werd van de NSDAP ook al enkele jaren lid geweest van de Hitlerjugend. 

Het is niet duidelijk of Kast op de hoogte is van zijn vaders lidmaatschap van de NSDAP. Zijn woordvoerder wilde geen commentaar geven aan AP.

De presidentskandidaat heeft zich in het verleden wel al meermaals boos gemaakt over aantijgingen over zijn vaders militaire verleden. Volgens Kast ging zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog onder dwang in dienst bij het Duitse leger.

"Waarom gebruik je het adjectief nazi?", vroeg hij in 2018 aan een Chileense journalist tijdens een tv-optreden. "Wanneer het oorlog is en (militaire) dienst verplicht is, dan heeft een 17- of 18-jarige niet de mogelijkheid om te zeggen dat hij niet gaat. Want dan verschijnen ze de volgende dag voor de krijgsraad en worden ze doodgeschoten", voegde hij daar later op sociale media aan toe.

In onderstaande tweet uit 2018 ontkent José Antonio Kast dat zijn vader een nazi was. "Men moet opletten wanneer men zoiets poneert op televisie, zeker wanneer het op de openbare omroep is. Ik ben trots op mijn ouders en mijn afkomst."

Enkele Duitse experts bevestigen aan AP dat de militaire dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland inderdaad verplicht was, maar ze benadrukken dat lidmaatschap van de NSDAP daarentegen vrijwillig was.

"We hebben geen enkel voorbeeld van iemand die werd gedwongen om lid te worden van de partij", zegt Armin Nolzen, een Duitse historicus die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het NSDAP-lidmaatschap.

Ook Michael Buddrus van het Leibniz Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in Berlijn denkt dat vader Kast zich uit eigen wil heeft aangesloten, maar hij merkt wel op dat het belang van NSDAP-lidmaatschap voor jonge mensen niet overschat moet worden. De vader van Kast ging kort daarop in het leger en zal vermoedelijk amper aanwezig geweest zijn op partijbijeenkomsten, vermoedt Buddrus.

Bewijzen dat Kasts vader ooit een rol speelde bij oorlogsmisdaden, zoals de vernietiging van Joden in concentratiekampen, zijn er niet. Michael Kast kon twee keer voorkomen dat hij door geallieerden werd gevangengenomen en keerde na de oorlog van het front terug naar Duitsland. In 1950 emigreerde hij naar Chili. Hij overleed in 2014.

Als Pinochet in leven zou zijn, zou hij op mij stemmen

José Antonio Kast tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2017

Dictatuur

José Antonio Kast wordt overigens niet alleen geconfronteerd met het naziverleden van zijn vader, Kast staat er ook om bekend sympathie te hebben voor de militaire dictatuur in Chili onder Augusto Pinochet (1973-1990).

Daar is Kast veel minder discreet over. "Als hij (Pinochet, red.) in leven zou zijn, zou hij voor mij stemmen", zei Kast in 2017, toen hij al eens presidentskandidaat was. Hij haalde toen amper 8 procent tijdens de eerste ronde. En zijn broer Miguel Kast was voorzitter van de Chileense nationale bank tijdens de dictatuur.

Kast won op 21 november de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, met 2 procentpunten voorsprong op Gabriel Boric (35), een voormalige studentenleider die kandidaat is voor een blok van linkse partijen waaronder ook de communistische partij van Chili. Op 19 december nemen ze het tegen elkaar op in de tweede ronde.

Beide kandidaten framen die tweede ronde op hun eigen manier, als een strijd tussen fascisme en democratie enerzijds (Boric) en een tussen communisme en vrijheid anderzijds (Kast).

Affiches in de Chileense hoofdstad Santiago met de boodschap dat Kast gelijkstaat aan de Pinochet-dictatuur.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen