WWW.FESENKO.PHOTO (WWW.FESENKO.PHOTO (Photographer) - [None]

Coronablog - EMA: "Boosterprik veilig en effectief vanaf drie maanden na laatste vaccin"

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft aangekondigd dat een boosterdosis "veilig en effectief" kan toegediend worden drie maanden na de vorige vaccinatie. Volgens een projectie van UGent gaan we pas over een maand onder de symbolische grens duiken van 500 bezette bedden op intensieve zorg. Volg hier het coronanieuws van vandaag op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europees Geneesmiddelenbureau: "Boosterprik veilig en effectief vanaf drie maanden na laatste vaccin"

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aangekondigd dat een boosterdosis "veilig en effectief" kan toegediend worden drie maanden na de vorige vaccinatie. Eerder had het aanbevolen minstens zes maanden te wachten.

"Hoewel de huidige aanbeveling is om boosters bij voorkeur na zes maanden toe te dienen, blijkt uit momenteel beschikbare gegevens dat het veilig en doeltreffend kan worden toegediend vanaf drie maanden na de eerste vaccinatiecyclus", aldus Marco Cavaleri, het hoofd van de vaccinatiestrategie.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is voorlopig niet van plan de boosterstrategie te wijzigen.  “We hebben die timing gemaakt op basis van het advies dat de experten ons gaven”, zegt Beke. “Als de Hoge Gezondheidsraad nu anders zou adviseren, zullen we dat bekijken. Maar voorlopig is dat niet het geval.”

Beke bevestigt dat we in Vlaanderen op schema zitten voor het toedienen van die herhalingsprik. “240 000 volwassen Vlamingen, van wie het interval verstreken is, hebben nog geen uitnodiging gekregen. Maar dat zal de komende weken gebeuren, want onze doelstelling blijft om tegen eind januari 2,5 miljoen Vlamingen het boostervaccin te kunnen geven.  

Projectie UGent: “In beste geval pas tegen 8 januari naar 500 bedden op intensieve”

In het beste geval zullen we pas op 8 januari, over ongeveer een maand, opnieuw onder de symbolische drempel duiken van 500 bezette bedden op intensieve zorg. Dat heeft althans de Gentse universiteit UGent berekend door een projectie te maken op basis van de huidige coronamaatregelen. Een andere projectie van professor Kurt Barbé van de VUB valt iets optimistischer uit. 

UGent is voor het beste scenario uitgegaan van (grotendeels) verplicht telewerk en een vermindering van onze vrijetijdscontacten met 75 procent. Ook de verlengde kerstvakantie in de scholen is in rekening gebracht. 

De onderzoekers hebben de mogelijke impact van de opkomende, meer besmettelijke omikronvariant niet kunnen meenemen in de simulatie omdat er nog te weinig over is geweten. Ook het aantal vrijetijdscontacten dat we in tussentijd hebben, blijft een bron van onzekerheid. 

De druk op de zorg blijft nog een tijd hoog. Onrustwekkend, omdat de griep in het land is en de omikronvariant eraan komt

8 januari is volgens UGent dus de beste prognose, in het slechtste geval komen we pas op 26 januari uit op die 500 patiënten op intensieve door corona. UGent concludeert: “In elk geval blijft de druk op de zorg nog een tijdlang hoog. Dit is onrustwekkend omdat de griep in het land is, maar vooral vanwege de omikronvariant.”

Omikron zou tegen eind januari wel eens dominant kunnen worden in ons land, denkt UGent: “Er is nu sprake van dat deze tegen begin januari dominant is in het Verenigd Koninkrijk. Wij komen hier typisch 2 tot 4 weken na.” Het positieve is wel dat de maatregelen van de laatste overlegcomités werken, aldus nog de onderzoekers: “Zonder maatregelen was een piek van 950 tot 1.200 bezette IC-bedden te verwachten.”    

De berekening van UGent is maar één projectie. Ook professor biostatistiek Kurt Barbé (VUB) heeft een berekening gemaakt. Hij komt uit op een meer optimistisch model, waarbij we zouden dalen tot 500 IC-bedden over 20 dagen, iets voor het einde van het jaar dus. 

Ziekenhuis in Herstal sluit tijdelijk spoedafdeling

De spoedafdeling van het ziekenhuis André Renard in de Luikse stad Herstal wordt tot maandag gesloten. Dat heeft de directie bekendgemaakt. Aanleiding is een gebrek aan en vermoeidheid bij het personeel.

"Al twee jaar levert het voltallige ziekenhuispersoneel de grootste inspanning in de strijd tegen COVID-19", aldus het ziekenhuis. "Wij hebben alle middelen uitgeput die ons in staat stellen onze taken als algemeen ziekenhuis uit te voeren en wij hebben de limiet bereikt van wat menselijk mogelijk is." 

De spoedeisende hulp is daarom sinds 14 uur gesloten en zal pas maandag, om 8 uur opnieuw openen. Op die manier wil het ziekenhuis een toevloed van nieuwe patiënten tegengaan. In diezelfde periode vinden ook enkel nog essentiële ingrepen plaats. 

"Wij zijn ons bewust dat dit op lange termijn niets oplost", klinkt het verder. "Zonder een opwaardering van het verplegend beroep zal de situatie de komende maanden nog verslechteren, dus structurele maatregelen dringen zich op."

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke betreurt de situatie, maar reageert scherp. "Telkens wanneer het ziekenhuis gaat weigeren om een patiënt op te nemen die doorgestuurd wordt via de 112, zal de de inspecteur van de gezondheidsinspectie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid een proces-verbaal kunnen opstellen voor inbreuken op de wet van 1964 over dringende geneeskunde hulpverpleging en dat overmaken aan het parket en het ziekenhuis."

België blijft donkerrood op Europese coronakaart

Donkerrood wint alweer terrein op de Europese coronakaart. In totaal staan nu 132 regio's op donkerrood ten opzichte van 119 vorige week. Alleen in Spanje, Italië en Roemenië zijn nog enkel oranje regio's. België blijft donkerrood.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. Het gaat nu om de periode van 22 november tot en met 5 december. 

België blijft donkerrood op de nieuwe Europese coronakaart, net als onder meer Nederland, grote delen van Frankrijk en Duitsland en zo goed als heel Oost-Europa, met uitzondering van Roemenië en Bulgarije. In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. Europa telt op de huidige kaart nog slechts vijftien oranje zones.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. 

Meeste gevallen van omikronvariant zijn "licht"

De meeste gevallen van coronabesmetting door de omikronvariant lijken "licht" te zijn, zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA gezegd.

"De gevallen blijken in de meeste gevallen licht te zijn, maar we moeten nog meer bewijzen verzamelen om uit te maken of de ernst van de ziektesymptomen door de omikronvariant afwijkt van alle andere varianten", zegt Marco Cavaleri,  hoofd vaccinatiestrategie bij het EMA.

"In dit stadium hebben we nog niet voldoende gegevens over de impact van deze variant op de effectiviteit van de goedgekeurde vaccins, maar we proberen hier zo snel mogelijk meer resultaten over te verkrijgen", voegt hij eraan toe.

Jambon pleit op volgend Overlegcomité voor heropening cultuur- en evenementensector

Vlaams minister-president Jan Jambon wil er op het volgende Overlegcomité op 22 december voor pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft hij vandaag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement gezegd.

Vorige week woensdag drong Jan Jambon aan op een vervroegd Overlegcomité en pleitte hij voor een tijdelijke beperking van de recreatieve binnenactiviteiten om zo de druk op de zorgsector te verlichten. Twee dagen later besliste het Overlegcomité om binnenactiveiten met meer dan 200 toeschouwers te verbieden. 

Ik heb vorige week een korte, maar stevige maatregel voorgesteld om de druk op de zorg naar beneden te krijgen

Jan Jambon

Hier kwam felle kritiek op vanuit de cultuur- en evenementensector. Ook binnen de Vlaamse meerderheid was er veel verwarring en ontgoocheling over de beslissing. Volgens verschillende politici werd de cultuursector onvoldoende gehoord bij het nemen van de maatregel. Orry Van de Wauwer (CD&V) begrijpt bijvoorbeeld niet waarom er gewerkt wordt met een “generieke beperking” van 200 mensen. 

Volgens minister-president Jambon is de lat van 200 personen er gekomen op basis van het advies van de GEMS-expertengroep en was dat voor hem "absoluut aanvaardbaar".  

Jambon hoopt nu dat de cultuur- en evenementensector snel opnieuw kunnen openen zonder de huidige beperkingen. "Ik heb vorige week een korte, maar stevige maatregel voorgesteld om de druk op de zorg naar beneden te krijgen", zegt hij. "Mijn insteek voor het volgende Overlegcomité zal zijn dat die korte periode achter de rug is en dat de recreatieve sector opnieuw kan opengaan.  

Ziekenhuizen konden coronacrisis overleven dankzij extra overheidssteun

De coronacrisis heeft de normale activiteiten in de ziekenhuizen fors geraakt. Het aantal klassieke hospitalisaties en dagopnames in de ziekenhuizen liep in 2020 flink terug, met onvermijdelijke financiële gevolgen. Uit de jaarlijkse studie van bankverzekeraar Belfius over de ziekenhuisfinanciën blijkt dat die grosso modo uit de rode cijfers konden blijven dankzij extra overheidssteun. 

Lees hier het hele artikel:

Kazou-kampen in kerstvakantie geannuleerd

Kazou, de jeugdienst van de Christelijke Mutualiteit (CM), annuleert alle buitenlandse kampen tijdens de kerstvakantie. Dat maakt de organisatie bekend op haar website. “We hebben er alles aan gedaan om onze kerstvakanties te kunnen laten doorgaan in gezonde en veilige omstandigheden, maar na het overlegcomité van 3 december werd onze droom definitief aan diggelen geslagen. Via het kabinet van minister Dalle kregen we te horen dat activiteiten die binnen plaatsvinden, waar dus ook onze overnachtingen onder vallen, verboden zijn tot eind januari.” 

Door die beslissing zien een 800-tal kinderen en jongeren hun vakantie in het water vallen. Kazou betaalt alles terug. 

Online piraterij piekte even tijdens strengste lockdown, maar daalde uiteindelijk in 2020

Online piraterij, of het bekijken van tv-series of films die illegaal gekopieerd zijn, is ook tijdens coronajaar 2020 in Europese Unie verder afgenomen met 34 procent. Er was wel een tijdelijke piek in het streamen van illegaal gekopieerde inhoud in maart en april, de periode van de strengste lockdown. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

België scoort iets slechter dan het EU-gemiddelde: in ons land had de gemiddelde internetgebruiker 7 keer per maand toegang tot illegaal gekopieerde inhoud, tegenover 5,9 keer per maand voor de hele EU. Online piraterij kent al zeker sinds 2017 een neerwaartse trend.

Meer dan 80 procent van de piraterij in de EU in 2020 gebeurde via streaming

Tv-programma's worden het vaakst illegaal bekeken, goed voor 70 procent van de toegang tot zulke websites. Film is goed voor 20 procent en muziek voor de resterende 10 procent. Bij film werd een daling met 51 procent opgetekend, bij muziek met 41 procent en bij tv met 27 procent. 

De meest gebruikte methode om toegang te krijgen tot illegaal gekopieerde inhoud is streaming. Meer dan 80 procent van de piraterij in de EU in 2020 gebeurde via streaming. 

"De beschikbaarheid van legaal aanbod en de bekendheid van burgers daarmee bleken van invloed te zijn op de terugdringing van piraterij", stelt EUIPO vast. Toch is het fenomeen nog verre van uitgeroeid, blijkt uit de cijfers.

Minder scholen dicht door corona dan vorige week

Op dit ogenblik zijn er in Vlaanderen 97 scholen volledig gesloten door coronabesmettingen bij leerlingen en leraren. Het gaat om 59 basisscholen, 37 secundaire scholen en 1 internaat. Begin van de week waren er nog 110 scholen volledig gesloten en een week geleden ging het over 115 scholen. Vooral in de basisscholen gaat het virus nog erg rond. 

Meest gelezen