De gestolen muntschat uit Gingelom is vandaag teruggegeven aan Frankrijk

De gestolen Romeinse muntschat, die 2 jaar geleden is opgedoken in Gingelom, is vandaag teruggegeven aan Frankrijk. Een Fransman beweerde op zijn stukje grond in Gingelom 14.000 Romeinse munten uit de derde eeuw na Christus gevonden te hebben, maar het ging om een archeologische witwasoperatie. 

Volgens de Belgische wet ben je eigenaar van de archeologische vondsten die in je eigen grond vindt, en je mag ze dus ook doorverkopen. Dat was de "vinder" in Gingelom ook van plan. Hij had zijn vondst gemeld aan het Agentschap Onroerend Erfgoed, zoals het hoort. Maar daar roken de onderzoekers meteen onraad.

Schat was niet diep genoeg begraven

"Die man had de muntschat begraven in het terrein in Gingelom dat hij daarvoor speciaal had aangekocht, zodat hij zogezegd legaal eigenaar van de vondst werd en ze vervolgens kon verkopen", legt Marleen Martens van het Agentschap Onroerend Erfgoed uit in "De wereld vandaag".

"We hebben op het terrein onderzoek gedaan naar de kuil waarin de munten waren gevonden. En die munten bleken in de bouwvoor - de ploeglaag of de bovenste 20-30 cm -  te zitten die hoogstens enkele eeuwen oud kan zijn, terwijl de muntschat bijna 2.000 jaar oud was, dus die context klopte niet. En zo bleek dat hij de munten er zelf begraven had en ze dus niet afkomstig waren uit Vlaanderen, maar uit Frankrijk", aldus Martens.

En dus brachten de Vlaamse onderzoekers hun Franse collega's op de hoogte. Vandaag is de muntschat teruggeven aan Frankrijk. 

Belangrijke muntschat met heel veel onderzoekspotentieel

Volgens Marleen Mertens heeft de Fransman eigenlijk geprobeerd in ons land de vondst die hij deed in Frankrijk wit te wassen. "In Vlaanderen ben je wel eigenaar van de archeologische vondsten die je op je eigen terrein doet."

In Frankrijk is het verboden om met een metaaldetector op zoek te gaan naar waardevolle voorwerpen. In ons land mag dat wel. 

"In Vlaanderen mag je enkel op pad met een metaaldetector als je erkend bent. Die erkenning kan je aanvragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het is ook van belang dat je toestemming hebt van de eigenaar van de grond waar je met je detector loopt. Ten derde moet je als je iets vindt, de vondst melden aan het Agentschap Onroerend Erfgoed", besluit Marleen Martens.

Matthias Diependaele (Vlaams minister van Onroerend Erfgoed): "Dit was eigenlijk een archeologische witwasoperatie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen