© Zoonar.com/Marvin Samuel TOLENTINO-PINEDA - creative.belgaimage.be

Duizenden verenigingen die boete van 500 euro in de bus kregen, krijgen nog één keer uitstel

Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) wil nog een keer uitstel van betaling geven van de boetes aan de duizenden vzw's die zich administratief niet in orde hebben gesteld. Hij heeft zijn administratie gevraagd eenmalig uitstel te verlenen tot 1 januari volgend jaar.

Zowat 3.500 vzw's hebben recent een boete van 500 euro in de bus gekregen omdat hun administratie niet in orde is. Ze hadden het zogenoemde UBO-register voor hun vereniging niet op tijd ingevuld. 

Dat register werd in 2017 in het leven geroepen, als gevolg van Europese regelgeving. De bedoeling was dat daarin vanaf 2020 alle namen zouden staan van de natuurlijke personen die schuilgaan achter bedrijven, vzw's en stichtingen. Het gaat om een mechanisme in de strijd tegen het witwassen en de financiering van georganiseerde misdaad.

Verschillende waarschuwingen

Minister Van Peteghem gaf vanmiddag, in de Kamer, aan dat 99,5 procent van de vzw's zich in orde hebben gesteld. Bovendien werd in april gecommuniceerd dat de boetes vanaf 1 september zouden worden toegepast. 

De 3.500 vzw's die niet in orde bleken, kregen ook drie waarschuwingen: een keer digitaal en twee brieven. Dat er dan toch nog vzw's zich hebben laten verrassen, noemde Van Peteghem bijzonder jammer. 

Om hen alsnog de kans te geven zich in regel te stellen, heeft hij zijn administratie gevraagd de toepassing van de boetes nog eenmaal uit te stellen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen