AFP or licensors

Finse premier verontschuldigt zich voor avond op stap in nachtclub na hoogrisicocontact

De Finse premier Sanna Marin heeft zich publiekelijk verontschuldigd omdat ze ondanks een hoogrisicocontact op stap ging in een nachtclub. Marin had contact gehad met haar minister van Buitenlandse Zaken die achteraf positief testte op corona. 

Het avondje uit kwam aan het licht door een foto die verscheen in het Finse magazine Seiska. Daarop was te zien dat de premier afgelopen zaterdag op stap ging in de Finse hoofdstad Helsinki, ondanks het nieuws dat ze de dag voordien een hoogrisicocontact had gehad. 

Marin had vrijdag nog een vergadering bijgewoond waarop ook haar minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto aanwezig was, en die liet zaterdag weten positief te zijn getest op COVID-19. "Mijn medewerker vertelde me dat geen enkele aanwezige minister in quarantaine moest, omdat iedereen volledig gevaccineerd is", legde Marin haar keuze om haar plannen verder te zetten maandag nog uit op Facebook. 

Ik heb een fout gemaakt. Ik had de situatie beter moeten inschatten

Via haar werktelefoon kreeg de premier die avond toch nog de aanbeveling om contacten te vermijden en een coronatest aan te vragen. Die berichten zag ze naar eigen zeggen pas op zondag. "Ik heb een fout gemaakt. Ik had de situatie beter moeten inschatten", zei ze daarover in een televisie-interview op woensdagavond. De premier liet zich intussen ook twee keer testen en die testen waren beide negatief. 

Ook andere ministers

Marin was trouwens niet de enige die na het hoogrisicocontact het advies niet opvolgde. De minister van Economie Mika Lintilä ging zondag naar een voetbalmatch en de minister van Defensie Antti Kaikkonen had zaterdagavond nog een etentje. Annika Saarikko, minister van Financiën, en Antti Kurvinen, minister van Wetenschap en Cultuur, zegden hun plannen wel af. 

Meest gelezen