Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Zes Gentse cultuurhuizen lanceren nieuw internationaal stadsfestival: "We zijn ervan overtuigd dat we dit kunnen ondanks corona"

Zes Gentse cultuurhuizen durven het aan om in januari van volgend jaar een nieuw stadsfestival te lanceren. Het festival krijgt de naam "Ghent International Festival". Er zullen voorstellingen te zien zijn binnen de muren van de cultuurhuizen, maar ook ernaast in Gentse straten en wijken.

Het nieuwe stadsfestival "Ghent International Festival" of kortweg "GIF" is een samenwerking tussen verschillende grote cultuurhuizen in Gent. Er waren al jaren gesprekken om het festival te organiseren, maar door de coronaperikelen werd het steeds uitgesteld. "We kunnen niet blijven wachten", zegt Lise Thomas van Opera Ballet Vlaanderen. "De gesprekken zijn al bezig van in 2018 en we wilden het oorspronkelijk de eerste keer lanceren in 2020."

De coronamaatregelen veranderen om de haverklap, we kunnen niet blijven wachten

Lise Thomas van Opera Ballet Vlaanderen

"Door de tweede lockdown is dit niet gelukt", zegt Thomas. "De coronamaatregelen veranderen ook om de haverklap. We zijn ervan overtuigd dat we dit festival binnen de dan geldende maatregelen kunnen laten doorgaan."

Hedendaagse kunsten

Alles staat in gereedheid, de cultuurhuizen zijn er klaar voor. Het wordt een tweejaarlijks festival: "We gaan hedendaagse kunsten tonen en dat volgens de Gentse traditie. Het gaat om solidariteit en openheid en we gaan de artiesten verbinden met elkaar, maar ook met het publiek in wijken en in Gentse straten. We willen de kunsten brengen op het podium, maar ook ernaast", legt Thomas uit.

Het gaat om verbinding en solidariteit: tussen de artiesten onderling, maar ook met het publiek
Lise Thomas van Opera Ballet Vlaanderen

Er zijn activiteiten en voorstellingen binnenshuis, maar er is ook een algemeen samenwerkend project, legt Thomas uit: "Er zal bijvoorbeeld een photoboot van Thomas Verstraeten in de stad rondreizen. Bij ons in de opera in Gent zal er de muziektheatervoorstelling 'Liebestod' doorgaan die gaat over de bekende aria 'Tristan und Isolde'. Die is gemaakt door twee Berlijnse artiesten genaamd Johannes Müller en Philine Rinnert."

Het is maar 1 voorbeeld van wat te zien zal zijn tijdens het festival. Ieder cultuurhuis organiseert zijn eigen voorstellingen naast de gemeenschappelijke projecten.

Het nieuwe stadsfestival "GIF" of "Ghent International Festival" is een samenwerking tussen de cultuurhuizen Campo, Kopergietery, NTGent, Opera Ballet Vlaanderen, de Voo?uit en het S.M.A.K.. Het festival is gepland van 12 tot 30 januari 2022.

Meest gelezen