Radio 2

Hartelijke handelaars verenigen zich in Enchanté Kortrijk

Enchanté vzw start een netwerk van “hartelijke handelaars” in Kortrijk. Ze bieden kleine diensten aan voor iedereen die er nood aan heeft. Een glas water, een babbel of een plek om je rugzak even achter te laten. Daarnaast hebben ze uitgestelde diensten: een kop koffie, een maaltijd of een knipbeurt. Die zijn betaald door een klant en geschonken door de handelaar aan wie er nood aan heeft. Kortrijk is de 6de Vlaamse stad in het Enchanté-netwerk. 

Enchanté vzw  ontstond in 2018 in Gent. Tienen, Roeselare, Sint-Truiden, Leuven en nu Kortrijk volgden. “We willen een begrip worden in heel Vlaanderen. Mensen samenbrengen en verbinden zonder betuttelend te zijn. Iedereen is welkom en iedereen kan er iets aan hebben: handelaars, klanten die een uitgestelde koffie of maaltijd betalen en iedereen die nood heeft aan een dienst”, zegt Bart Cleymans van Enchanté vzw.

Kortrijk start met 18 handelaars

Sofie Delbeke van de Pizzeria Sofia op het Sint-Maartenskerkhof is één van de 18 hartelijke handelaars, horecazaken en cultuurhuizen die deelnemen in Kortrijk. “Ik ben in maart in Napels geweest en daar hebben ze de “café sospeso” of uitgestelde koffie. Je drinkt er één en betaalt er twee. Die kan dan later geschonken worden aan mensen die het normaal niet kunnen betalen. Ik ben blij dat we er hier ook mee kunnen starten. En de timing zit ook goed. Geen betere periode dan het eindejaar om er mee te starten, “ zegt Sofie. 

Enchanté-stadsplan

Alle middenstanders die samenwerken met Enchanté kan je vinden op een stadsplan dat op 2000 exemplaren wordt verspreid in de Groeningestad. De deelnemende zaken herken je aan de sticker naast de ingang. Met verschillende icoontjes ernaast die aangeven dat je hier vrijblijvend terecht kan voor een babbel, een plaspauze, een glas water of een dringend telefoontje. “We beschikken over 15 verschillende icoontjes. Daarnaast zijn er nog de uitgestelde diensten zoals een koffie, een maaltijd, een cultuurticket of een leuk geschenkje die werden gekocht door andere klanten zodat de zaakvoerder ze later kan wegschenken”, vertelt Bart Cleymans. 

Geen betere periode om ermee te starten dan eindejaar

Sofie Delbeke, Pizzeria Sofia

Enchanté werkt in Kortrijk samen met W13 en de stad Kortrijk. Enchanté Kortrijk start als een proefproject. In de toekomst kan het verder uitbreiden naar de 13 andere gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. 

Radio 2

Meest gelezen