Hondenfokkerij Kasterlee mag ook dierenpension uitbaten ondanks bezwaren over dierenwelzijn

Hoeve Hoogland in Kasterlee mag naast een hondenfokkerij nu ook een dierenpension openen. Er kwam kritiek op de plannen, vooral van mensen die vinden dat ze het op de hoeve niet zo nauw zouden nemen met het dierenwelzijn. De gemeente heeft een omgevingsvergunning toegekend en zegt dat ze zich over mogelijke dierenmishandeling niet kan uitspreken. De aanvrager had de nodige attesten van de dienst dierenwelzijn. Die geeft verder ook geen advies.

Het bedrijf mag voortaan 900 honden en 150 katten kweken of opvangen in hun gebouwen. Dat zijn er iets minder dan met de huidige vergunning. "Tijdens corona was er veel vraag naar honden, om mensen gezelschap te houden. Ze konden in de fokkerij aan die vraag voldoen maar nu kwamen er ook vragen van mensen die een oplossing zoeken voor de dieren als ze terug met vakantie gaan bijvoorbeeld. Daarom willen ze nu ook dat pension uitbaten", legt schepen Gert Storms (CD&V) uit. 

Wij delen de bekommernis maar wij hebben geen weet van effectieve problemen.
Gert Storms, schepen (CD&V)

"Er waren inderdaad bezwaren ingediend in verband met het dierenwelzijn. Maar daar kunnen wij ons niet over uitspreken. We hebben een advies gevraagd aan de dienst dierenwelzijn maar zij hebben laten weten dat ze geen advies zullen geven. Wij delen de bekommernis maar wij hebben geen weet van effectieve problemen. Als er klachten zijn, sturen wij ze door naar de dienst dierenwelzijn zodat zij de zaak kunnen opvolgen. Dat gaan we ook blijven doen. Wij hebben bij de aanvrager ook attesten opgevraagd, maar daaruit blijkt niet dat er sprake is van dierenmishandeling bijvoorbeeld."

Meest gelezen