Nicolas Maeterlinck

Klacht bij gouverneur tegen burgemeester Jean-Marie Dedecker wegens niet dragen mondmasker

Een gemeenteraadslid van Groen in Middelkerke dient een klacht in bij de gouverneur van West-Vlaanderen tegen burgemeester Jean-Marie Dedecker. Gisterenavond weigerde Dedecker tijdens de gemeenteraad om een mondmasker te dragen. Dedecker zelf vindt de klacht overroepen.

"Er waren eerst nog meer raadsleden zonder mondmasker, maar na de oproep van de gemeenteraadsvoorzitter, zette bijna iedereen het toch op. Iedereen, behalve de burgemeester. "En daarom dienen we een klacht in bij de gouverneur", zegt Robin De Lille van Groen. 

In het verleden riep hij al op om de gemeenteraad digitaal te laten verlopen, zoals in veel gemeentes. "Maar daar kwam telkens protest op, met als argument dat men dit nog mocht doen, mits het naleven van de coronamaatregelen. Maar nu blijkt dat ook dat niet meer gebeurt."

Bij het binnenkomen, had ik mijn mondmasker wél aan. Maar ik ben constant aan het woord en heb het daarom afgezet.

Jean-Marie Dedecker, burgemeester Middelkerke (LDD)

Burgemeester Dedecker (LDD) vindt de klacht overdreven. "Bij het binnenkomen van de raadszaal had ik mijn mondmasker wél aan. Maar omdat ik bijna constant aan het woord ben, heb ik mijn mondmasker afgezet. We zitten in een grote feestzaal, op 6 meter van elkaar. Veilig genoeg toch? Dat raadslid van Groen zoekt gewoon aandacht in de media. Het is profileringsdrang. Hij zoekt ruzie. En het was voor hem een makkelijke manier om de zitting snel te verlaten. Spijbelen en toch zijn zitpenning opstrijken. Ik ben die zever moe."  

De Lille besliste inderdaad om de raadszaal te verlaten. "Het is in deze tijden niet verantwoord om zo te vergaderen: scholen geven online les, mensen werken van thuis en ziekenhuizen liggen vol. Dus ik kan dat niet ondersteunen."

Meest gelezen