Videospeler inladen...

Heeft Van der Straeten Engie Electrabel "omgekocht"? "Uitspraak van een bedenkelijk niveau", reageert minister

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) roept de politiek op om op een ernstige manier te discussiëren over het complexe dossier van de kernenergie en de vervangcapaciteit daarvoor. Ze reageert geërgerd in "Villa Politica" op de aanhoudende kritiek op haar beleid van N-VA-voorzitter Bart De Wever en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die laatste is overigens een van haar coalitiepartners. 

Heeft Tinne Van der Straeten Engie "omgekocht" met gassubsidies om te verklaren dat een uitstel van de kernuitstap niet kan? Dat beweerde N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend", op Radio 1. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei gisteren al dat Engie Electrabel geen neutrale speler is omdat het subsidies krijgt om nieuwe gascentrales te bouwen.

Het is een nieuw dieptepunt van retoriek van meneer De Wever

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Vooral de uitspraken van De Wever zitten haar dwars. "Het is absoluut een uitspraak van een bedenkelijk niveau en waarin de ethiek ver te zoeken is." Van der Straeten doet naar eigen zeggen op een andere - ernstige - manier aan politiek. "Het is een nieuw dieptepunt van retoriek van meneer De Wever."

"Het gaat hier vandaag over de bevoorradingszekerheid van het land", aldus de minister. "Dat is een ernstig dossier en geen dossier van spektakelpolitiek." Van der Straeten zegt dat ze net teruggekeerd is in de politiek om het energiedossier weer vlot te trekken. "Ik wéét wat er kan, ik wéét wat er mogelijk is. De voorbije jaren hebben we veel stilgestaan en is er veel drama geweest, terwijl we nú vooruit moeten gaan."

Als er iemand weet hoe kerncentrales in werking moeten worden gehouden, dan is het wel degelijk Engie

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Gisteren zei Engie Electrabel dat een verlenging van de twee jongste kerncentrales vandaag niet meer mogelijk is, maar De Wever en Bouchez blijven dat betwisten. "Engie is vandaag de exploitant van de meest complexe installaties in dit land: de kerncentrales", reageert Van der Straeten. "Als er iemand weet hoe die in werking moeten worden gehouden, dan is het wel degelijk Engie."

Van der Straeten geeft toe dat er vandaag geen perfecte oplossingen meer bestaan voor het energiedossier, maar zegt wel dat ze de bevoorradingszekerheid absoluut wil garanderen.

We gaan niet marchanderen met de veiligheid en artikels in de wet gaan veranderen

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Dat er vandaag nul vervangingscapaciteit zou zijn omdat de gascentrale van Vilvoorde nog geen omgevingsvergunning heeft en omdat er een procedure loopt tegen die van Les Awirs, betwist Van der Straeten ook. "Wie dat op deze manier zegt, jaagt de mensen schrik aan." Ze heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat er voldoende vervangingscapaciteit zal zijn: Engie heeft een nieuwe vergunningsaanvraag voor Vilvoorde ingediend en er zijn ook nog energieprojecten buiten de zogenoemde CRM-veiling.

Het verlengen van twee kerncentrales is volgens de minister niet eenvoudig. "We gaan niet marchanderen met de veiligheid en artikels in de wet gaan veranderen."

Raakt de regering er nog uit, zeker omdat de MR blijft tegenwringen? "Dit is geen dossier van kampen", zegt Van der Straeten. "Het is nu eenmaal een complexe zaak. We moeten kijken naar het hele plaatje." De minister rekent erop dat de regering de energieknoop kan ontwarren. "Tot nader order zit meneer Bouchez niet bij ons aan tafel."

Tinne Van der Straeten bijt van zich af in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Meest gelezen