Nieuw-Zeeland wil in 2025 (zo goed als) een rookvrij land zijn

Het is de Nieuw-Zeelandse regering menens in de strijd tegen het roken. Het land wil tegen 2025 quasi rookvrij worden, zo kondigde de regering donderdag aan. Rookvrij wil zeggen dat minder dan 5 procent van de bevolking nog dagelijks rookt. Het plan van de regering van Nieuw-Zeeland gaat nu naar het parlement voor goedkeuring. 

"Wie jonger dan 14 jaar is op het moment dat de wet in voege treedt, zal nooit op een wettelijke manier aan tabaksproducten kunnen komen", aldus minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall. "We willen ervoor zorgen dat jongeren nooit beginnen te roken. Daarom wordt het verkopen of leveren van rookbare tabaksproducten aan nieuwe jongeren strafbaar."

Volgens de nieuwe wet zullen mensen enkel nog tabaksproducten met een zeer laag nicotinegehalte kunnen kopen. Ook zullen aanzienlijk minder winkels nog tabak mogen verkopen. "Dit is een historische dag voor de gezondheid van onze mensen", aldus Verrall nog. Roken is de grootste oorzaak van vermijdbare overlijdens in Nieuw-Zeeland. Tabak is er de oorzaak van één op de vier kankers.

Het aantal rokers daalt wel al jaren, maar de Nieuw-Zeelandse regering moet bijkomende stappen zetten om sneller de doelstellingen te bereiken, klinkt het. Het land zal ook rookstophulp prioritair maken. Het wetsontwerp moet wel nog het volledige parlementaire parcours afleggen. De plannen maken deel uit van het actieplan "Rookvrij 2025". De doelstelling heeft geen betrekking op e-sigaretten of rookvrije tabaksproducten.

Meest gelezen