Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Oeigoerentribunaal" in Londen: "China maakt zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid én genocide"

De Chinese regering maakt zich schuldig aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Dat is het oordeel van het zogenoemde "Oeigoerentribunaal". Dat is geen officiële rechtbank, maar een groep rechters, advocaten en academici die zich de voorbije maanden hebben gebogen over getuigenissen en overheidsdocumenten tijdens een in Londen gehouden symbolisch proces tegen de Chinese overheid.

Het "Oeigoerentribunaal" werd voorgezeten door Geoffrey Nice, oud-aanklager van het Joegoslaviëtribubaal. Het wordt niet gesteund door een overheid, heeft geen rechtsmacht en geen bevoegheid om sancties op te leggen. Maar door bewijsmateriaal tijdens een symbolisch proces openbaar te maken, hopen  de organisatoren -rechters, advocaten, academici- dat ze de internationale gemeenschap ertoe kunnen bewegen om iets te doen tegen het beleid van China jegens de Oeigoeren.

Wie zijn de Oeigoeren? Deze video legt het uit in 1 minuut: 

Videospeler inladen...

Het proces werd gevoerd over de vraag of China misdaden tegen de menselijkheid of genocide pleegt tegen de Oeigoeren. Volgens het "Oiegoerentribunaal" is het antwoord in beide gevallen "ja". Er is sprake van misdaden tegen de menselijkheid, zegt het tribunaal, maar wel degelijk ook van genocide (volkerenmoord dus). Volgens voorzitter Nice is er namelijk voldoende bewijs voor systematische geboortebeperking en gedwongen sterilisaties bij Oeigoerse vrouwen. "De intentie moet aanwezig zijn om door geboortes te voorkomen een groep uit te roeien", verklaart hij.

Het "Oeigoerentribunaal" houdt de Chinese president Xi Jinping en andere hooggeplaatste politici hiervoor persoonlijk verantwoordelijk. "Dit enorme apparaat van staatsrepressie zou niet kunnen bestaan ​​als plannen niet op het hoogste niveau werden goedgekeurd", zegt Nice.

"Een farce"

De Chinese ambassade in Londen heeft het tribunaal scherp veroordeeld en noemt het "een politiek instrument dat door enkele anti-Chinese en separatistische elementen wordt gebruikt om het publiek te bedriegen en te misleiden". Van meet af aan heeft China het zogeheten tribunaal "een farce" genoemd, bedoeld om de publieke opinie op te zetten tegen China.

De conclusies van het "Oeigoerentribunaal" kunnen de spanningen tussen een aantal westerse landen en China verder doen oplopen. 

Vandaag hebben Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk zich aangesloten bij de Amerikaanse diplomatieke boycot tegen de Olympische Winterspelen in Peking. De genoemde landen geven de schending van de mensenrechten door China, met name van de Oeigoerse moslimminderheid, aan als reden voor de boycot.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen