Jonge en vrouwelijke daklozen blijven weg uit Gentse nachtopvang door onveilig gevoel: "We doen nochtans ons best"

Sommige daklozen, vooral jongvolwassenen en vrouwen, voelen zich niet veilig in de nachtopvang in Gent en blijven daarom op straat slapen. Dat stelt de Gentse oppositiepartij N-VA en wordt bevestigd door CAW Oost-Vlaanderen. "Wij zien inderdaad dat er soms bedden leeg blijven. Wij doen er nochtans alles aan om een veilige omgeving te creëren", reageert CAW-directeur Alain Slock.

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) voorziet tijdens de wintermaanden elke nacht zo'n 100 bedden voor daklozen in Gent, maar een hoop van die bedden blijft leeg. Sommige daklozen worden gewoonweg liever met rust gelaten en gaan heel bewust niet aankloppen bij de nachtopvang. Maar volgens de Gentse oppositiepartij N-VA zijn er ook daklozen die wegblijven uit het centrum omdat ze zich er niet veilig voelen. "Wij hebben die signalen jammer genoeg ook al opgevangen", zegt Alain Slock, directeur van CAW Oost-Vlaanderen. "Wij doen nochtans ons best om een veilige omgeving te creëren."

Het zijn vooral jongvolwassenen en vrouwen die zich niet op hun gemak voelen in de nachtopvang. Volgens Slock hebben die mensen soms een verkeerd beeld van de nachtopvang. "Wij organiseren een nachtopvang voor iedereen. Ongeacht de leeftijd, de achtergrond, de problematiek of de afkomst. En zo'n diverse groep kan soms afschrikken. Maar net omdat we zo'n diverse groep bedienen, gelden er verschillende regels en we kijken heel streng toe op het naleven ervan."

Er gelden gedragsregels en een avondklok. We kijken daar heel streng op toe
Alain Slock, directeur van CAW Oost-Vlaanderen

"De nachtopvang dient in de eerste plaats om de nacht door te komen. Wanneer de mensen hier om 21 uur aankomen, dan kunnen zij eerst nog iets eten en een douche nemen. Maar vanaf 22 uur moet het hier rustig zijn. Een aantal van onze medewerkers blijven ook de hele nacht aanwezig om toe te zien op die rust", gaat Slock verder. "Daarnaast zijn er ook gedragsregels. We tolereren geen agressie en we vragen ook aan de mensen om geen alcohol of drugs te gebruiken."

Gescheiden groepen

Een aparte opvang organiseren voor de groepen die zich onveilig voelen, is moeilijk. "Want hoe ver ga je daar dan in? Je kan moeilijk 5 verschillende opvangen organiseren voor 5 verschillende doelgroepen. Dan spreken we over verschillende locaties met meer personeel en dat kost natuurlijk handenvol geld", duidt Slock. "Maar het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen, dat is iets dat de regering moet beslissen."

Daklozen moeten nu soms per 2 slapen, maar we pleiten voor meer privékamers
Alain Slock, directeur van CAW Oost-Vlaanderen

"Voor alle duidelijkheid: het is zeker niet zo dat de daklozen samen in een grote zaal slapen", benadrukt Slock. "Wel moeten ze soms per 2 op een kamer, maar dan zorgen we ervoor dat vrouwen bijvoorbeeld niet met mannen moet samen slapen. We blijven in ieder geval wel pleiten voor meer privékamers. Dan kunnen de daklozen zich op hun eigen kamer terugtrekken en op die manier kunnen we een maximale veiligheid garanderen."

Meest gelezen