Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Lachaert niet op de lijn van de MR in verband met kernenergie: "Lijk is op bepaald moment dood"

Volgens Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert moet je op een bepaald moment conclusies trekken als exploitant Engie Electrabel zegt dat kerncentrales langer openhouden niet kán. Het lijkt er met andere woorden op dat zijn liberale spitsbroeder Georges-Louis Bouchez (MR) in de meerderheid alleen staat met zijn hardnekkig pleidooi dat een uitstel van de kernuitstap nog altijd mogelijk is.

Egbert Lachaert verwijst naar het antwoord van Engie Electrabel aan premier Alexander De Croo, waarbij de energieproducent duidelijk maakt dat het verlengen van de twee jongste kerncentrales niet meer mogelijk is. "Ik kan er ook niet aan doen dat hier toch wel een heel duidelijk antwoord is gekomen", zegt Lachaert in "Villa Politica".

Het gaat niet op om te zeggen dat er een probleem is met de bevoorradingszekerheid en dan geen enkele centrale te vergunnen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

"Een lijk is op een bepaald moment dood. Je kan nog 5 minuten proberen te reanimeren, maar na een dag proberen is het op den duur een therapeutische hardnekkigheid die niet meer werkt."

Volgens Lachaert komen we dus in het scenario van de CRM, het zogenoemde capaciteitsremuneratiemechanisme dat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft uitgewerkt. Maar dan moet er wel duidelijkheid komen over die nog te bouwen gascentrale in Vilvoorde, waarvoor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geen vergunning aflevert.

Engie dient een nieuwe vergunning in voor Vilvoorde, en Lachaert heeft een duidelijke boodschap voor Demir, en bij uitbreiding de hele Vlaamse regering, waarvan Open VLD ook deel uitmaakt. "Ik moet toegeven dat de bal niet alleen bij Tinne Van der Straete ligt, daar zullen ook Zuhal Demir en de Vlaamse regering hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

"Het gaat niet op om vanuit Vlaanderen te zeggen dat er een probleem is met de bevoorradingszekerheid en dan geen enkele centrale te vergunnen. Dat is óók ronduit onverantwoord", aldus Lachaert.

Hoe meer tijd we verliezen, hoe meer tijd we ook verliezen om naar alternatieven te zoeken

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Een aanpassing van de wet om kernenergie in de toekomst weer mogelijk te maken, moet volgens Lachaert wel kunnen. Maar dan gaat het niet over de oude nucleaire technologie van de kerncentrales van vandaag. "In Frankrijk en Nederland zijn er projecten om toekomstige kerntechnologie die afvalarm is", zegt hij. Daarvoor rekent hij op de steun van de groenen.

"Hoe meer tijd we verliezen, hoe meer tijd we ook verliezen om naar alternatieven te zoeken", zegt de Open VLD-voorzitter. "Als we weten dat de nucleaire piste geen optie meer is en de houding van de N-VA blijft dat er nooit of nimmer een vergunning komt voor een alternatieve centrale, dan gebruik ik de woorden van Bart De Wever zelf: dan vind ik dat crimineel onverantwoord."

Egbert Lachaert geeft in "Villa Politica" duidelijk aan dat hij en Georges-Louis Bouchez niet op dezelfde lijn zitten over de kernuitstap.

Videospeler inladen...

Meest gelezen