Radio 2

Politieachtervolgingen over de grens moeten binnenkort makkelijker worden: "Criminaliteit stopt niet aan de grens"

De Europese Commissie wil politieachtervolgingen over de grens gemakkelijker maken. Op dit moment kunnen politieagenten een persoon die zich verdacht gedraagt, niet altijd achtervolgen over de grens, en dat belemmert hen in hun taken. Dat merken ze ook in de politiezone Maasland.

"We krijgen toch vaak de vraag via de dispatching om te mogen achtervolgen over de grens, maar als er geen concrete gegevens zijn, wordt dat niet toegestaan", zegt korpschef Ronin Cox van de poltiezone Maasland. "Soms gebeurt dat wel nog, maar dan zit dat in de grijze zone, maar nu zijn er toch wel wat zaken die geregeld gaan worden. Niet enkel over grensoverschrijdende achtervolgingen, maar ook over opsporingen, uitwisseling van data en ANPR gegevens enzovoort."

De uitbreiding dat je mag achtervolgen op basis van je eigen recht, is wel heel interessant

Politieagenten die iemand met verdachte gedragingen zien, zouden in de toekomst dan wel de grens over mogen terwijl ze dat nu niet mogen. "Op dit moment moet er een concreet feit zijn met een minimum zwaarwichtigheidsdrempel van 1 jaar gevangenisstraf, waarvoor uitlevering mogelijk is of een achtervolging van een gevluchte verdachte", gaat Cox verder. "De uitbreiding dat je mag achtervolgen op basis van je eigen recht, is wel heel interessant."

Criminaliteit stopt niet aan de grens, want anders kan daar misbruik van gemaakt worden. "De brug over de Maas wordt door duizenden mensen gebruikt. Maar er over rijden om iemand te volgen die zich verdacht gedraagt, dat mag dan niet. Hopelijk komt daar dus nu snel verandering in", besluit de korpschef.

radio 2

Meest gelezen