Invloedrijk reggaeduo Sly and Robbie verliest bassist Robbie Shakespeare (68)

Robbie Shakespeare is overleden. Hij was een van de bekendste bassisten in de reggae en ver daarbuiten. Hij werkte als producer voor duizenden liedjes en albums samen met andere beroemde muzikanten zoals the Rolling Stones, Bob Dylan of Grace Jones. "De muziek heeft ons uitgekozen," zei Robbie Shakespeare in een VRT-interview. "En ik ben de tel kwijt aan hoeveel liedjes we hebben meegewerkt."

Basgitarist Robbie Shakespeare was meer dan een halve eeuw actief in de muziekwereld. Vanaf het midden van de jaren 70 vormde hij een team met zijn Jamaicaanse landgenoot, drummer Sly Dunbar.  Sly and Robbie werd een van de bekendste en invloedrijkste reggaeformaties. 

Robbie Shakespeare overleed op zijn 68e in Florida, waar hij recent aan de nieren was geopereerd. Zijn geboorteland Jamaica is in rouw. Premier Andrew Holness schrijft op Twitter dat “niemand zoveel invloed had als reggaebassist als Robbie Shakespeare.”  

Het ritme van de reggae is de hartenklop, zei Robbie Shakespeare, van daaruit volgt de melodie.

Sly and Robbie werkten met ontelbare andere muzikale grootheden samen. Vaak kwamen die naar Jamaica om daar in de studio opnames te maken met het bekende duo. De lijst is lang: the Rolling Stones,  Mick Jagger voor zijn eerste soloplaat "Just another night", "Nightclubbing" van Grace Jones, albums van Bob Dylan, Simply Red, Joe Cocker, The Police, Joan Armatrading, Ian Dury, Herbie Hancock, "Lola rastaquière" van Serge Gainsbourg en vele, vele anderen.

De muziekwereld reageert dan ook aangeslagen op het overlijden van Robbie Shakespeare.

De muziek heeft Sly and Robbie gekozen; wij zijn slaven van de muziek

In 2009 had de VRT een gesprek met Sly and Robbie in Jamaica, over hun thuisland "waar je muziek éét en waar er altijd een feestje aan de gang is" en over de vele muzikale samenwerkingen. "We werkten aan honderdduizenden liedjes mee," zei Robbie Shakespeare, "ik ben de tel kwijt".

BEKIJK: een interview uit 2009 met Sly Dunbar en Robbie Shakespeare door Andrea Croonenberghs voor Vlaanderen Vakantieland:

Videospeler inladen...

Robbie Shakespeare trad ook bij ons op; in 2012 nog op Gent Jazz.

Sly and Robbie met Bob Dylan:

Sly and Robbie met Marianne Faithfull in "Lola Rastaquiere" van Serge Gainsbourg

Meest gelezen