Door Steschke - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37900

Schurftpatiënte uit Beveren getuigt: "Al 7 weken in isolatie met 5 kinderen, deze nachtmerrie blijft maar duren"

In het Waasland is een uitbraak van schurft en die huidziekte is geen lachertje. Als je besmet raakt, moet je al je contacten verwittigen. En terwijl je probeert om niet gek te worden van de jeuk, moet je jezelf en je volledige huishouden van top tot teen behandelen om de schurftmijt uit te roeien. En dat kan blijkbaar even duren. "Mijn 5 kinderen en ik zitten al 7 weken in isolatie. Het is een nachtmerrie die maar blijft duren", getuigt Angela uit Beveren.

Alsof corona nog niet genoeg was, is er in het Waasland nu een schurftuitbraak. Op 1 maand tijd raakten 150 mensen besmet in Sint-Niklaas, terwijl het normaal gezien een volledig jaar duurt voor de teller zo ver staat. Sommigen denken dat schurft alleen in vervuilde situaties voorkomt, maar dat is niet zo. Iedereen kan het opdoen. En een van de ongelukkigen die recent besmet raakte met schurft, is Angela uit Verrebroek bij Beveren. "Mijn zoon ging logeren bij een vriendje, die niet wist dat hij schurft had. Hij bracht het beestje mee naar huis en we raken er maar niet van af", getuigt ze op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"De ouders van het vriendje van mijn zoon wisten niet dat hun zoon schurft had. Het is een ziekte die niet vaak voorkomt en het lijkt wel uit de jaren nul voort te komen. Toen mijn zoontje jeuk had, wist ook de dokter niet meteen hoe het kwam", vertelt Angela. Ze werd bijgevolg naar huis gestuurd met een doos pilletjes tegen de jeuk. "Pas toen bleek dat het vriendje schurft had, wisten we hoe laat het was."

Verhaal zonder eind

Angela begon vol goede moed de schurft te bestrijden, in de wetenschap dat ze er snel weer van af zouden zijn. "We kregen een speciale zalf mee en ik zorgde ervoor dat iedereen steeds goed was ingesmeerd. In de navel, in de lies, tussen de tenen,  ... Niets mag je vergeten. Ook de omgeving nam ik onder handen: het huis continu schoonmaken, het beddengoed voortdurend verversen, de kleren wassen, noem maar op."

Maar ondanks alle inspanningen, raakt Angela maar niet van het beestje af. "Na een tijdje werkte de zalf niet meer. Dat is een beetje zoals antibiotica, je moet het in kuren doen. Het werkt maar voor een bepaalde periode", legt Angela uit. "De huisarts schreef ons daarom tabletjes voor, maar het was enorm moeilijk om die hier bij de apotheek te verkrijgen. Na veel wachten en veel valse hoop, hebben we ze uiteindelijk in Nederland kunnen verkrijgen."

Aanslag op inkomen en mentale gezondheid

Angela en haar gezin zijn 2 weken geleden begonnen met de pillenkuur, en moeten nu wekelijks op controle. "Laat ons hopen dat de schurft dan eindelijk voorgoed weg is. Want het is ook een serieuze aanslag op je inkomen. Die tabletjes worden niet terugbetaald, ze hebben mij 400 euro gekost."

Schurft is niet alleen lastig door de jeuk, maar ook psychologisch is het heel zwaar

Angela uit Verrebroek

"Het is gewoon verschrikkelijk", besluit Angela. "En niet alleen door de jeuk, maar ook psychologisch. We zitten nu al 7 weken in isolatie", zucht ze. "Je mag wel eens buitenkomen, maar je kan niet bij mensen op bezoek of mensen kunnen niet eens bij jou in de zetel komen hangen. De kinderen mogen ook niet naar school totdat ze schurftvrij zijn verklaard. Ikzelf volg ook online les, maar dat is niet makkelijk als iedereen thuis is. Het is gewoon heel moeilijk. We missen mensen om ons heen, we missen knuffels. En met corona er dan nog eens bovenop, is het dubbel moeilijk."

Meest gelezen