BEKIJK - Stephen Fry in "Alleen Elvis" over rebelse jeugd en mentale problemen: "Daar leef ik rest van mijn leven mee"

De Britse schrijver, acteur en presentator Stephen Fry heeft het 11e seizoen van het Canvas-programma “Alleen Elvis blijft bestaan” afgesloten. Fry deelde zijn favoriete beeldfragmenten en sprak open over zijn rebelse jeugd en zijn mentale problemen. Bekijk hier enkele fragmenten.

Stephen Fry in een notendop

Stephen Fry (64) is bekend van komische programma's, zoals "Blackadder", waarin hij general Melchett speelt en "A bit of Fry and Laurie", een reeks die hij maakte samen met zijn goede vriend Hugh Laurie. Hij speelde ook in verschillende films. In "Wilde", over het leven van de Ierse schrijver Oscar Wilde, vertolkte hij de hoofdrol en in "The Hobbit"-trilogie van Peter Jackson de rol van meester van Esgaroth. Daarnaast maakt hij ook documentaires, schrijft hij boeken en is hij een fervent gebruiker van sociale media, zoals Twitter en Instagram.

Het was de bedoeling dat Stephen Fry vorig jaar al zou aanschuiven bij Thomas Vanderveken voor de 100e aflevering van "Alleen Elvis blijft bestaan", maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu kon hij wel naar de studio in Brussel komen om zijn favoriete beeldfragmenten te bespreken. Het twee uur durende gesprek is volledig te herbekijken op VRT NU. 

Als tiener drie maanden in de gevangenis

In "Alleen Elvis blijft bestaan" vertelt Stephen Fry over zijn rebelse jeugd en hoe hij als 17-jarige drie maanden in de gevangenis belandde. "Ik was een opstandig kind", zegt hij. "In al mijn rapporten staat hetzelfde: hij is een nachtmerrie."

Fry zat vanaf zijn 7 jaar op kostschool. Omdat hij een goed geheugen had, hoefde hij nauwelijks te studeren. Hij verveelde zich vaak. En dan werd hij plots verliefd op een jongen. "Ik wist dat de maatschappij dat niet goedkeurde. Maar het was zo krachtig dat ik bijna geen lucht meer kreeg." Uiteindelijk begon hij te spijbelen en werd hij van school gestuurd. 

Bekijk hier het fragment waarin Stephen Fry vertelt hoe hij in de gevangenis terechtkwam:

Videospeler inladen...

Aan de universiteit veranderde alles

Na zijn misstap veranderde hij zijn leven drastisch. "Ik besefte dat ik een keuze had. Ik wist dat mijn ouders mij zouden steunen als ik tegen hen zou zeggen dat ik er alles zou aan doen om naar Cambridge te gaan en een goede student zou zijn", zegt hij. Cambridge is een van de meest prestigieuze universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Hij legde een toegangsexamen af en kreeg een beurs. "Toen ik daar aankwam, veranderde alles."

Bekijk hier het fragment waarin Stephen Fry vertelt over hoe hij bevriend werd met Emma Thompson en Hugh Laurie:

Videospeler inladen...

Een bipolaire stoornis is zoals het weer

In 2006 maakte Stephen Fry de documentaire "The secret life of the manic depressive" (het geheime leven van iemand die manisch-depressief is). Hij kreeg in de jaren 90 zelf die diagnose, na een enorme mentale terugval. "Ik was zo depressief en zag geen enkele toekomst meer voor mezelf. Ik was geslaagd, ik had veel geld, ik kreeg aandacht, ik had veel werk en toch voelde ik me heel erg ongelukkig." 

Hij vluchtte weg en nam met zijn auto de ferry naar Zeebrugge. Hij reed door tot Hamburg in Duitsland, waar Hugh Laurie hem via e-mail kon bereiken, iets wat toen nog in zijn kinderschoenen stond. "Ik heb naar mijn vader gebeld en die is me komen ophalen in Schiphol." Hij ging naar een psychiater en kreeg te horen dat hij een bipolaire stoornis heeft. "Daar leef je voor de rest van je leven mee", zegt hij. 

Bekijk hier het fragment waarin Stephen Fry vertelt over hoe hij omgaat met zijn bipolaire stoornis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen