ROBIN UTRECHT

Tongerse huisarts schreef ziektebriefjes tegen mondmaskerplicht: "Orde der Artsen moet zich hierover buigen"

Een huisarts die in Tongeren werkt, schreef al voor verschillende patiënten een ziektebriefje waarop staat dat ze geen mondmasker hoeven te dragen op school. Dat meldt Het Belang van Limburg en wordt bevestigd door de voorzitter van de huisartsenkring in Tongeren. De bewuste huisarts kwam eerder al in opspraak omdat ze haar patiënten zou hebben afgeraden om zich te laten vaccineren. 

De huisarts in kwestie bezorgde al meerdere patiënten een attest waardoor ze de mondmaskerplicht op school niet hoeven na te leven. In de krant beweert de arts zelf dat ze dat attest schrijft voor patiënten die astma hebben, maar ook voor kinderen die hoofdpijn of concentratieproblemen hebben door het mondmasker. "Dat verhaal heeft me ook bereikt, en is me via de eerstelijnszone gemeld", bevestigt Geert Landmeters, huisarts en voorzitter van de Tongerse huisartsenkring. 

"In de eerste plaats moet iedere collega voor zichzelf in eer en geweten beslissen of een ziektebriefje al dan niet terecht is", reageert Landmeters. "Ik vermoed dat de arts daar zelf wel van overtuigd is. Dit ligt wel heel gevoelig. Zelf zou ik zo'n ziektebriefjes niet uitschrijven, tenzij het omwille van een zéér gegronde reden is."

Als de arts te pas en te onpas zulke briefjes schrijft, moet dat worden onderzocht 

Geert Lantmeters, voorzitter huisartsenkring Tongeren

Beluister hier de reactie van huisarts, en voorzitter van de Tongerse huisartsenkring, Geert Landmeters:

De huisarts die de attesten voor kinderen schreef, liet zich op sociale media al meermaals kritisch uit over de huidige coronamaatregelen. De vraag is nu of de arts met het schrijven van deze briefjes een (deontologische) fout maakt. "Dat moet je geval per geval bekijken. Als de arts te pas en te onpas zulke briefjes schrijft, moet dat onderzocht worden"

De Nationale Orde der Artsen zou al een dossier hebben rond de arts, na een eerdere klacht. Die ging over hoe de arts patiënten zou afraden om zich te laten vaccineren. "Die zitting moest er komen, maar is uitgesteld. Als een collega besluit om nu ook een klacht in te dienen, dan moet de Orde dat onderzoeken."

De huisarts in kwestie is tot nog toe onbereikbaar voor commentaar. 

Meest gelezen