Jonas Roosens

Coronascepticus moet Van Ranst 4.000 euro betalen voor "roekeloze dagvaarding", viroloog geeft geld aan Unicef

De Nederlandse coronascepticus Willem Engel moet Marc Van Ranst een schadevergoeding van 4.000 euro betalen wegens tergend en roekeloos geding. Het is Engel die Van Ranst voor de rechtbank had gedaagd voor laster, omdat de viroloog in een nieuwsuitzending hem een virusontkenner genoemd zou hebben. Maar de rechtbank heeft Van Ranst vrijgesproken en Engel werd zelf veroordeeld, omdat hij Van Ranst op een roekeloze manier gedagvaard had. Van Ranst stort het geld door aan Unicef, zegt hij.

Eind augustus werd viroloog Marc Van Ranst gedagvaard door coronascepticus Willem Engel voor laster en eerroof. Engel zei dat Van Ranst hem in een nieuwsuitzending van VTM een "virusontkenner" had genoemd. Van Ranst en het openbaar ministerie hadden de vrijspraak gevraagd.

De rechtbank stelde ten eerste vast dat Van Ranst in het interview Engel niet letterlijk "virusontkenner" heeft genoemd, maar enkel aangaf dat hij het er niet mee eens was dat niemand Willem Engel een virusontkenner zou mogen noemen. Bovendien was de rechtbank van oordeel dat het "zijn van een virusontkenner" geen voldoende welbepaald feit uitmaakt om voor laster in aanmerking te komen. De feiten van laster werden dus niet bewezen en Van Ranst werd vrijgesproken.

De rechtbank veroordeelde Engel daarop voor roekeloos en tergend geding, omdat hij Van Ranst op een roekeloze en ondoordachte manier zou hebben gedagvaard. Engel moet een definitieve schadevergoeding betalen van 4.000 euro aan Van Ranst. Het was de tweede keer dat Engel Van Ranst voor de rechter bracht voor zijn communicatie over corona, in een vorige zaak (over bepaalde tweets) verklaarde de rechtbank zich onbevoegd. 

Via Twitter laat Van Ranst intussen weten dat hij de 4.000 euro doorstort aan Unicef. "De 4.000 euro die Willem Engel na zijn verloren rechtszaak aan mij zal betalen, stort ik door naar Unicef om de COVAX-vaccins te verdelen in ontwikkelingslanden. Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij."

Meest gelezen