© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Vijf vragen over schurft na uitbraak in Waasland: wat is scabiës, hoe loop je het op en hoe behandel je het?

In het Waasland is er een uitbraak van schurft vastgesteld. Patiënten met schurft of scabiës hebben last van hardnekkige jeuk, die toeneemt 's avonds en 's nachts. Wat veroorzaakt de huidaandoening en is ze besmettelijk? VRT NWS zet vijf vragen op een rij.

Wat is schurft of scabiës?

Scabiës is een huidaandoening die je krijgt wanneer de schurftmijt zich onder jouw huid nestelt. De parasiet veroorzaakt voornamelijk een jeukend gevoel. "Dat is natuurlijk wel moeilijk om te herkennen in de winter. Want bij veel mensen is de huid dan wat gevoeliger en droger, en dat kan soms jeuken", legt de verpleegkundige Ann Martens uit. "Het grote verschil met schurft is dat daar de jeuk vooral enorm gaat toenemen naar de avond en de nacht. Dat is een typisch symptoom van schurft: nachtelijke jeuk. En dat kan echt extreme vormen aannemen."

"Je kan al eens jeuk hebben, maar deze jeuk is extreem", zegt Steven, die in behandeling is voor scabiës:

Videospeler inladen...

Komt schurft steeds meer voor?

Verschillende artsen melden dat ze steeds vaker geconfronteerd worden met schurft. Dermatoloog Hilde Lapeere van het UZ Gent meldt in "De wereld vandaag" dat ze samen met haar collega's de indruk heeft dat er de voorbije jaren meer en meer patiënten met schurft worden behandeld.

"In ons ziekenhuis zien we elke week een paar patiënten met schurft. Vroeger was dat duidelijk minder. Het is moeilijk om daar een verklaring voor te geven, want er worden weinig gegevens over bijgehouden", zegt Lapeere. Dokter Steven Van Den Broucke van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen bevestigt die analyse. 

Is schurft besmettelijk?

De huidaandoening schurft is heel besmettelijk, maar enkel wanneer je langdurig huidcontact hebt met de schurftmijt. "Schurft is niet overdraagbaar wanneer je iemand ontmoet of met elkaar spreekt. Ook korte contacten zoals iemand een hand geven, zijn geen probleem", zegt dermatoloog Lapeere.

"Als er langdurige contacten zijn met iemand met schurft, dan is het wel overdraagbaar. Dan spreken we over kinderen die samen spelen of in hetzelfde bed slapen. Je kan het ook oplopen wanneer je bijvoorbeeld een trui draagt van iemand met schurft."

Hoe wordt schurft behandeld?

De standaard behandeling van patiënten met schurft is een behandeling met een zalf op basis van permetrine. Het hele lichaam van de schurftpatiënt wordt ingesmeerd met de schurftmijtdodende zalf.

"Het is heel belangrijk dat het volledige lichaam wordt ingesmeerd, behalve het gezicht en de hoofdhuid. Het is ook belangrijk dat alle kledij, wasgoed en bedlinnen worden ververst", zegt dermatoloog Hilde Lapeere. 

"Schurft is een huidziekte die we goed kunnen behandelen, maar soms is het een werk van lange adem. We zien dat soms een behandelingskuur met zalf onvoldoende is. Soms combineren we de zalfbehandeling met pillen", zegt Lapeere. Het gaat om een behandelingsmethode met tabletten ivermectine. "Die tabletten zijn niet beschikbaar bij de doorsnee apotheek, maar wij behandelen patiënten die bij ons komen aankloppen met ivermectinetabletten", zegt dokter Steven Van Den Broucke van het Tropisch Instituut.

Wanneer je schurft oploopt, moeten ook je gezinsleden behandeld worden tegen de huidaandoening. "Het is belangrijk dat je alle mogelijke langdurige contacten die je hebt gehad in kaart brengt. Die moeten allemaal op hetzelfde moment worden behandeld", aldus Lapeere.

Loop je schurft op door onhygiënische omstandigheden?

Veel mensen associëren schurft met onhygiënische omstandigheden, maar je loopt de parasiet enkel op wanneer je in contact komt met iemand met schurft. "Als je elke dag doucht en elke dag nieuwe kleren draagt, kan je ook schurft oplopen", besluit dermatoloog Hilde Lapeere.

© BSIP / Reporters

Meest gelezen