Archieffoto 2019: migranten steken de Rio Grande over om illegaal de VS binnen te komen. In de achtergrond de internationale brug met de officiële grensovergang tussen Ciudad Juarez en El Paso in Texas.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

VS stuurt asielzoekers opnieuw terug naar Mexico, na bevel van rechter: "Riskeren ontvoering, verkrachting, afpersing"

De Verenigde Staten zijn opnieuw begonnen met het terugsturen van asielzoekers naar Mexico. Ze moeten daar het resultaat van hun asielaanvraag afwachten. De Amerikaanse regering onder president Joe Biden is daar geen voorstander van, maar een federale rechter verplichtte Biden om het omstreden beleid van zijn voorganger Donald Trump voort te zetten. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de gevaren die asielzoekers in Mexico lopen.

Het was de vorige Amerikaanse president Donald Trump die de Migrant Protection Protocols invoerde, beter bekend als het "Remain in Mexico"-programma ("Blijf in Mexico"). Kort gezegd werden migranten die asiel aanvroegen in de Verenigde Staten aangespoord om in Mexico op de uitkomst van hun asielprocedure te wachten. Wie al in een Amerikaans asielcentrum verbleef, werd opnieuw de grens overgezet.

In twee jaar tijd, van januari 2019 tot januari 2021, hebben de Verenigde Staten op die manier meer dan 71.000 asielzoekers naar Mexico teruggestuurd, onder hen tienduizenden kinderen. Trumps opvolger Joe Biden maakte enkele maanden nadat hij de eed had afgelegd een einde aan dat terugstuurbeleid. Volgens Biden was het "gevaarlijk" en "onmenselijk". Hij wilde een meer humane aanpak van de migratiecrisis.

Bevel van rechter

Maar een federale rechter oordeelde in augustus dat Biden niet de juiste procedure had gevolgd om het programma van zijn voorganger stop te zetten en verplichtte Biden om het beleid voort te zetten. Met als gevolg dat sinds gisteren opnieuw asielzoekers de grens met Mexico worden overgezet.  

De Nicaraguaan Enrique Manzanares kreeg gisteren de twijfelachtige eer om een van de eerste twee asielzoekers te zijn die de grens werden overgezet. De twee mannen kwamen de VS naar verluidt via de grensovergang tussen Ciudad Juarez en El Paso in Texas binnen. Ze werden op dezelfde plek terug naar Mexico gebracht. "Het is aan de ene kant een beetje triest", reageert Manzanares voor de camera van het Britse persagentschap Reuters, "maar godzijdank ben ik nog in leven. Uiteindelijk is nog niets verloren."

Gisteren werden de eerste twee asielzoekers de grens met Mexico overgezet.

Mensenrechtenorganisaties reageren ontgoocheld op de hervatting van het "Blijf in Mexico"-beleid. Het brengt asielzoekers opnieuw in gevaar, stelt Human Rights Watch (HRW) in een persbericht. "Ze riskeren ontvoering, afpersing, verkrachting en ander misbruik. Het schendt ook hun recht om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten zelf."

Human Rights Watch vreest ook dat de Amerikaanse overheidsagentschappen die het beleid in de praktijk moeten uitvoeren, dat niet met respect voor de mensenrechten zullen kunnen doen, ook al heeft de regering-Biden het beleid hier en daar wat aangepast. Misbruik door grenswachten aan beide kanten van de grens is al geregeld aangeklaagd en er heerst een soort van straffeloosheid, stelt HRW. De mensenrechtenorganisatie vindt dan ook dat zowel de Amerikaanse als Mexicaanse regering het beleid onmiddellijk moet omkeren.

Nu asielzoekers opnieuw de grens overgezet worden, zet dat meteen ook extra druk op de situatie in het noorden van Mexico, waar de opvangkampen voor migranten al overvol zitten.

Meest gelezen