Visit Sweden

Zweden wil dat toeristen plaatsen achter IKEA-producten ontdekken: “Bolmen is meer dan een toiletborstel”

Visit Sweden, de officiële website van Zweden voor toeristische informatie, komt met een opvallende campagne. Met “Discover the Originals” willen ze toeristen kennis laten maken met de plaatsen achter de namen van hun favoriete IKEA-meubels en -huishoudproducten. Denk niet meer aan een toiletborstel als je Bolmen hoort, maar aan het grote meer in Småland. 

Wie al eens langs de IKEA passeert, kent waarschijnlijk de Kallax, Toftan of Bolmen wel. Het zijn de populaire vakkenkast, afvalemmer en toiletborstel van de Zweedse meubelgigant. Maar wist je ook dat ze vernoemd zijn naar plaatsen in het Scandinavische land? 

Geen paniek, het is niet vreemd als je dit niet weet. Zoek online maar eens op de namen, je zal zien dat vooral de IKEA-producten verschijnen. Visit Sweden, de Zweedse toeristische organisatie, wil de plaatsen achter die producten nu even bekend maken.

Vakkenkast en stadje in Zweeds Lapland

De campagne “Discover the Originals” lijst 21 populaire IKEA-producten op en verbindt ze aan de plaatsen waar de naam van werd gestolen. Zo is Bolmen niet alleen een toiletborstel, maar ook een groot meer in de Zweedse regio Småland. Die vakkenkast is eigenlijk een stadje in Zweeds Lapland. En Toftan, dat is een meer in de regio Dalarna in het centrum van het land, en een vuilbak. 

Bekijk hier de video van de campagne:

“Wij zijn trots op IKEA en, op een bepaalde manier, zou je kunnen stellen dat ze ons geholpen hebben om Zweedse plaatsen wereldberoemd te maken door dingen ernaar te vernoemen. Maar het is nu tijd om de originelen achter de productnamen te laten zien”, zegt Nils Perrson van Visit Sweden aan CNN. 

Op verschillende plaatsen in Zweden vind je nu een bord terug dat verwijst naar het bijbehorende IKEA-product. Aan het meer in de regio Småland staat er bijvoorbeeld “Welkom bij Bolmen: meer dan een IKEA-toiletborstel”. Wie binnenkort met zijn catalogus op pad gaat, kan deze borden dus zeker tegenkomen. 

Meest gelezen