15 jaar geleden: "De hartstochtelijke kus met Heath Ledger veranderde me bijna in een hetero"

Vijftien jaar geleden mocht Heath Ledger 2 prijzen mee naar huis nemen tijdens de uitreiking van de Australian Film Institute Awards, maar het waren niet die prijzen, onder meer voor zijn rol in het bioscoopsucces "Brokeback mountain", die de aandacht trokken. De Australische acteur werd immers vooraf, op de rode loper, verrast door een fan die het uitgilde van genot om haar idool van zo dichtbij te zien. Die fan werd gespeeld door de toen 45-jarige actrice Magda Szubanski, die haar typetje uit de komische serie "Kath & Kim" bovenhaalde om te zorgen voor dit onvergetelijke tv-moment met een te vroeg gestorven acteur.

"We moeten niet liegen. Zo zouden we allemaal hebben gereageerd, als we plots oog in oog staan met Heath Ledger", was een van de meest voorkomende reacties op sociale media, toen het filmpje onder de noemer 'Throwback Thursday' eind 2015 opnieuw viraal ging. Maar op 7 december 2006 stond fan Sharon Strzelecki dus plots oog in oog met Ledger, die toen al kassuccessen als "A knight’s tale", "Monster’s ball" en "Brokeback mountain" achter zijn naam mocht schrijven. Het werd alvast een warme ontmoeting:

Sharon was een ietwat knullige en sullige typetje uit de erg populaire tv-serie "Kath & Kim", die in Australië 4 seizoenen lang uitgezonden werd. Ze werd gespeeld door Magda Szubanski, bij ons vooral bekend als Esme Cordelia Hoggett in de biggenfilm "Babe" uit 1995 en als de stem van Miss Viola in de animatiefilm "Happy feet". In 2018 had ze ook een rolletje in "Neighbours". In 2012 outte ze zich en ze werkte sindsdien mee aan diverse acties ter ondersteuning van LGBT-rechten.

Magda Szubanski: "Het blijft een van mijn favorietste momenten uit mijn carrière. Heath had er geen benul van dat ik dit zou doen. Hij ging toen door een ietwat moeilijke periode met de Australische paparazzi en keek er niet naar uit om rode lopertoestanden te doen. Met de producers van het programma had ik vooraf wel afgesproken dat ik Heath op deze manier zou verrassen." (Instagram Szubanski, oktober 2017)

"Toen ik op de rode loper stond, dacht ik: "Hoe zou Sharon reageren, mocht ze hier staan?" Wel, het antwoord was: "Ze zou luid beginnen gillen!" Dat deed ik dus en Heath schrok zich een bult. Maar hij kon zo goed improviseren als acteur dat hij mijn hoofd vastpakte en me kuste. Iets wat ik dan weer niet verwachtte, waardoor het voor mij een shock was.” (Radioprogramma "Fitzy and Wippa", februari 2018)

Onze liefdesbaby zou de naam 'Sheath' gekregen hebben

"Ook al wist hij totaal niet wat er ging gebeuren, toch speelde hij helemaal mee met het moment en ging zelfs nog wat verder door me hartstochtelijk te kussen. Ik werd er bijna hetero door." (Instagram Szubanski)

"Eigenlijk moet ik er niet over grappen: ik was bijna hetero. Het had toen gekund!" ("Fitzy and Wippa")

"Laat me zeggen dat Heath hier de mooie, speelse, lichtere kant van 'The Joker' (de rol die Ledger speelde in de Batmanfilm "The dark knight" van regisseur Christopher Nolan, red) liet zien. En zoals een vriend ooit zei, mocht er een liefdesbaby uit dit alles voortgekomen zijn, dan zou die 'Sheath' geheten hebben." (Instagram Szubanski)

"De volgende dag belde hij me en zei me dat hij zo genoten had. En dat hij aan mijn tv-show wilde meewerken, als een stalker van mijn personage Sharon. Maar zover is het nooit gekomen." (Instagram Szubanski) . Ledger stierf immers in januari 2008 aan de gevolgen van een overdosis slaapmiddelen.

"Het zou ronduit geweldig zijn geweest, mocht hij in ons programma een gastrol gespeeld hebben." (TV Week, april 2021)

Tijdens het opruimen van haar kantoor vond Szubanski, die momenteel de Australische versie van "The weakest link" presenteert, in 2017 ook nog een oude foto met zichzelf, 2 vriendinnen en Heath Ledger, een foto die ze graag met haar fans en de wereld deelde:

Meest gelezen