Florian Van Eenoo/Photo News

Aarschotse scholen gaan experimenteren met luchtreinigers: "Zo raken we misschien verlost van die mondmaskers"

De stad Aarschot stapt mee in een experiment rond luchtreinigers in de klassen. De luchtreinigers zijn een aanvulling op het ventileren van klaslokalen. Ze moeten mee voorkomen dat het coronavirus zich nog verspreidt in scholen.

De proef met de luchtreinigers gaat uit van Bert Blocken, professor in de bouwfysika en duurzaam bouwen aan de Technische Universiteit Eindhoven, en van viroloog Marc van Ranst van de KU Leuven. Zij stellen hun kennis gratis ter beschikking. Drie Vlaamse gemeenten gingen meteen in op hun aanbod: Bilzen en Kinrooi, beide in Limburg, en Aarschot in Vlaams-Brabant. "Er valt geen tijd te verliezen", zeggen de initiatienemers. Ze willen de eerste toestellen voor luchtreiniging volgende maand al in gebruik nemen. 

Net niet in skipak

"Aarschot is een scholenstad. Er lopen hier elke dag 9.000 jongeren school. Dan is het maar normaal dat we alles moeten proberen om de opmars van corona op school tegen te houden", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open-VLD). "Het experiment met luchtreinigers past in dat plaatje."

"Het coronavirus verspreidt zich via de lucht, dat is intussen algemeen bekend. De scholen ventileren nu wel al, maar dat is tijdens de winter in de praktijk erg moeilijk. Kinderen zitten ingepakt, nog net niet in een skipak, in de klas en dat is toch moeilijk werken", vindt Rutten. 

Het proberen waard

"In Nederland loopt al een succesvol project met luchtreinigers. Hoe meer mensen hiermee aan de slag gaat, hoe beter", zegt Rutten. "Maar we moeten heel goed weten wat we doen en met welke toestellen. Wetenschappelijk toezicht is dus nodig. Maar laat ons dit een kans geven. Zou het niet heel mooi zijn dat we zo de scholen op die manier kunnen openhouden zonder dat de kinderen bibberen van de kou? En dan zijn we meteen ook verlost van de mondmaskers. Het is op zijn minst de moeite om het te proberen denk ik", besluit Rutten.

Meest gelezen