Archieffoto

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag uitgeleverd worden aan Verenigde Staten, oordeelt Britse rechter

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderwebsite Wikileaks, mag dan toch uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Britse High Court beslist. Assange, die in het Verenigd Koninkrijk in de gevangenis zit, wordt ervan beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt. Een lagere rechtbank had de uitlevering eerder dit jaar tegengehouden. De VS, die Assange wil berechten voor spionage, ging daartegen in beroep en krijgt nu gelijk. Maar dat betekent niet dat de uitlevering voor meteen is.

Begin dit jaar werd er nog uitbundig gejuicht buiten aan de rechtbank, toen een Britse rechter de uitlevering waarom de Verenigde Staten hadden gevraagd, tegenhield. Die rechter vreesde niet zozeer een oneerlijk proces in de VS, maar uitte haar bezorgdheid over de geestelijke gezondheid van Assange. Ze vond het risico te groot dat hij te zwak was om het Amerikaanse rechtssysteem te doorstaan en vreesde dat hij bij uitlevering een einde aan zijn leven zou maken.

De twee rechters van het High Court oordeelden daar vandaag anders over. De Verenigde Staten gingen in beroep tegen de uitspraak begin dit jaar en krijgen nu gelijk. Assange mag wel degelijk uitgeleverd worden aan de VS. Volgens de rechters heeft Assange "geen verleden van ernstige en blijvende mentale ziekte". Hij is niet zodanig ziek dat hij zichzelf niet meer zou kunnen tegenhouden om een einde aan zijn leven te maken, klinkt het.

Maar dat betekent niet dat de uitlevering voor meteen is, ook tegen deze beslissing kan nog beroep aangetekend worden. De vriendin van Assange heeft al meteen na de uitspraak aangekondigd dat de verdediging dat ook zal doen. Bovendien moet de hele uitleveringsprocedure nu opnieuw van nul af aan beginnen, waardoor het opnieuw aan een lagere rechtbank is om zich over de uitlevering uit te spreken.

Protest tegen zijn uitlevering aan de Britse rechtbank waar vandaag over Assanges lot werd beslist.
AFP or licensors

17 aanklachten wegens spionage

De Australiër Assange (50) richtte de klokkenluiderwebsite Wikileaks op. Daarop werd in de jaren 2000 een massa geheime militaire en diplomatieke documenten geplaatst, onder meer over de oorlog in Irak en die in Afghanistan.

In de VS wordt hij daarom aangeklaagd voor 17 inbreuken tegen de spionagewetgeving. In totaal riskeert Assange 175 jaar gevangenis, alhoewel in de VS nooit meer dan 63 jaar celstraf is uitgesproken in dergelijke zaken.

Assange leefde jaren ondergedoken, onder meer in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Momenteel zit hij in een Britse streng bewaakte gevangenis.

Meest gelezen