Beerschothooligan die vuurpijl gooide in vol uitvak blijft toch in cel, club dient klacht in tegen politiegeweld

De raadkamer in Antwerpen besliste vrijdag om de 27-jarige man uit Wilrijk die afgelopen weekend een vuurpijl gooide in het stadion van Beerschot onder voorwaarden vrij te laten.  Het parket gaat nu echter in beroep tegen die beslissing. Intussen laat Beerschot weten een klacht in te dienen tegen het politieoptreden bij de rellen met Beerschotsupporters na de match.

Zondag vond in het stadion van Beerschot de derby tussen Beerschot en Antwerp plaats. De twintiger liep op een bepaald moment naar de tribune met Antwerpsupporters en gooide een vuurpijl naar hen. Hij werd meteen na het incident op het veld gearresteerd en kreeg van het parket een stadionverbod van drie maanden ogpelegd. 

Bovendien werd hij voor de onderzoeksrechter geleid en die hield hem aan op verdenking van poging doodslag, poging brandstichting in een onroerend goed met menselijke aanwezigheid en bedreigingen. De raadkamer besliste vervolgens om de man vrij te laten onder voorwaarden.  Het parket gaat nu echter in beroep tegen die beslissing. De supporter blijft daardoor in de cel en verschijnt binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling. 

De man werd in 2017 al eens veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, omdat hij een Antwerpsupporter opzettelijk slagen en verwondingen had toegediend.

Beerschot dient klacht in

Intussen laat Beerschot weten een klacht in te dienen bij zowel comité P en intern toezicht als bij de onderzoeksrechter. "Uit de beelden en getuigenissen blijkt dat er door de politie werd geslagen op het moment dat de geviseerde persoon nog geen direct of indirect gevaar vormde. Bovendien waren er heel wat kinderen en jeugdige supporters getuige van dit tafereel", klinkt het op de clubwebsite.

De club keurt elke vorm van geweld naar eigen zeggen af en drukt de wens uit dat iedereen zich veilig kan voelen in het stadion. "De bevoegde instanties zullen uiteindelijk moeten oordelen over de proportionaliteit van het geweld en bij disproportioneel geweld zullen zij moeten optreden en dit moeten afkeuren."

Ook supporters die zich niet gedragen, moeten in onze rechtsstaat kunnen rekenen op een proportionele reactie en niet op puur tegengeweld

"Ook supporters die zich misschien in eerste instantie niet aan de regels hebben gehouden, moeten in onze rechtsstaat kunnen rekenen op een proportionele reactie en niet op puur tegengeweld. Beerschot en zijn voorzitter zullen dan ook aandringen op een grondig onderzoek en hebben alle vertrouwen in de gerechtelijke instanties."

Meest gelezen