Begeleidingscentrum Dennenhof in Schilde slaakt noodkreet: "Enkel loyaliteit aan de kinderen houdt onze medewerkers overeind"

Begeleidingscentrum Dennenhof in Schilde richt zich in een open brief aan de politiek en de samenleving. Het centrum wil benadrukken hoe erg haar medewerkers op hun tandvlees zitten. "We willen simpelweg rust en herstel krijgen in 2022. Dat zal nog een jaar vol uitdagingen worden, dus vragen we nu erkenning en een duidelijk plan met tijdige communicatie en noodmaatregelen", zegt directeur Ewout Van Hove. 

Het centrum in Schilde vangt zo'n 100 kinderen en jongeren van tussen de 6 en 21 jaar met een ontwikkelingsstoornis of gedragsproblemen op. Daarnaast voorziet het ook thuisbegeleiding.  De medewerkers trekken nu aan de alarmbel omdat ze merken dat ze echt tekortschieten: "We zitten in zo'n ongelooflijke spreidstand dat we kinderen naar huis moeten sturen, hoewel we weten dat het eigenlijk niet verantwoord is. We moeten ouders dan om hulp vragen, maar die kinderen verblijven bij ons voor een reden",  zegt directeur Ewout Van Hove bij Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het volledige gesprek bij Radio 2 Antwerpen: 

De hulpverlening begeeft het stilaan onder de druk van de vierde golf, vertelt Van Hove. "Vele personeelsleden worden besmet en vallen dus uit. In een leefgroep met een 9-tal jongeren zetten we normaal 6 begeleiders. Als de helft dan ziek uitvalt, moeten we de overblijvers zo onder druk zetten om de shiften rond te krijgen, dat het hun psychosociaal welzijn ondermijnt. Daarom trekken we aan de alarmbel."

Enigste optie: besmette kinderen naar huis sturen

Niet alleen begeleiders worden besmet. Als een kind positief test, zijn er twee pistes: "We kijken eerst altijd hoe we het kind toch nog goed kunnen begeleiden binnen de leefgroep, met een eigen computer of de spelletjeskamer apart openstellen. Maar 10 dagen lang die extra aandacht geven is zeer moeilijk voor onze begeleiders.  De andere kinderen mogen natuurlijk niet met hen spelen."

Soms heeft het centrum echter geen andere keuze dan de kinderen naar huis sturen, vertelt Van Hove. "Dat valt ons enorm zwaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren, van wie we het medicatiegebruik in het oog moeten houden. We moeten voorkomen dat ze te veel nemen en domme beslissingen maken. Hen naar huis sturen, verontrust ons. Wij kunnen wel eens dagelijks bellen, maar dat is allesbehalve het toezicht dat nodig is om hen te helpen." 

Ouders doen thuis wat ze kunnen, maar de kinderen komen bij ons terecht met een reden.

Ewout Van Hove, directeur Dennenhof Schilde

Het centrum deelt officieel de verantwoordelijkheid voor de kinderen met de ouders. Maar volgens Van Hove staat het water ook hen aan de lippen: "Soms moeten we wel een beroep doen op de thuissituatie. De ouders doen wat ze kunnen, maar die kinderen zitten bij ons voor een reden. Dat is dus niet verantwoord. Maar om dat te vermijden moeten we te veel van ons personeel vragen. Enkel hun loyaliteit naar de kinderen doet hen volhouden." 

Compensatie en erkenning

Het centrum is in hun open brief duidelijk over wat ze willen. "We willen echt rust en herstel krijgen in 2022. We vragen middelen voor extra personeel zodat we onze mensen rust kunnen gunnen en de gaten kunnen opvullen. Ook willen we graag gecompenseerd worden voor de huidige maatregelen: het extra beschermingsmateriaal of het verluchtingsbeleid dat erg veel zal kosten gezien de huidige energieprijzen. Daarnaast willen onze medewerkers erkenning. Ze willen zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen", legt Van Hove uit. 

Meest gelezen