Radio 2

Brusselse horeca moet 100 % borstvoedingsvriendelijk worden

De thuiszorgorganisatie Wheel of Care wil dat vrouwen in zoveel mogelijk Brusselse horecazaken borstvoeding kunnen geven. Een online kaart en een zelfklever op de deur moeten vrouwen wegwijs maken. 

Flora Billiouw van Wheel of Care is niet tevreden over de huidige toestand. "Ik ben zelf zwanger en wil in de toekomst mijn baby overal borstvoeding kunnen geven. Maar nog steeds voelen vrouwen zich in sommige horecazaken niet op hun gemak of zelfs helemaal niet welkom. Met dit project willen we daar verandering in brengen. Vrouwen die borstvoeding geven, mogen zich niet bekeken voelen en moeten in de horecazaak een plekje krijgen waar ze comfortabel borstvoeding kunnen geven en hun kindje kunnen verluieren." 

Sensibiliseren

Wheel of Care zal de zelfklevers de komende maanden verspreiden. "Wij zullen in iedere zaak ons project uitleggen en proberen om de eigenaar van het café of het restaurant te sensibiliseren. Daarna zullen we ook controleren of de zaak aan alle voorwaarden voldoet. Als dat het geval is krijgt de zaak een sticker op de deur gekleefd", licht Billiouw toe. De zaken worden ook aangeduid op een digitale kaart. "Ons doel is dat 100 % van de horecazaken in de hoofdstad borstvoedingsvriendelijk worden."

Babycorners

In Brussel zijn er momenteel al 50 horecazaken die borstvoedingsvriendelijk zijn. “Borstvoeding geven in de publieke ruimte is een keuze, maar ook een recht", stelt Lydia Mutyebele Ngoi (PS), schepen van Gelijke Kansen van de stad Brussel. "Onze stad heeft de voorbije jaren inspanningen gedaan om de publieke ruimte toegankelijker en inclusiever te maken voor vrouwen. Zo zijn er dit jaar op Winterpret drie babycorners, waar jonge ouders hun baby's kunnen verversen of voeding geven.”

Meest gelezen