Anna von Hausswolff tijdens een optreden

Kerkconcert in Nantes in Frankrijk verhinderd, betogers protesteren tegen "duivelse" muzikante

In Nantes hebben streng gelovige betogers ervoor gezorgd dat een concert in een kerk niet kon doorgaan. De Zweedse muzikante Anna von Hausswolff zou er optreden, maar katholieken noemden dat godslasterlijk en satanisch. In één van haar nummers zegt de Zweedse dat ze de liefde heeft bedreven met de duivel. Uit vrees voor de veiligheid hebben de organisatoren het concert moeten schrappen. De muzikante komt maandag voor concerten naar Brussel. 

Anna von Hausswolff  is een Zweedse goth-componiste, die haar nieuwste nummers op orgel speelt. Vandaar ook dat ze kerken uitkiest voor een reeks concerten. Maar in Frankrijk viel dat niet in goede aarde bij een deel van de strikte gelovigen. Het concert van dinsdagavond in Nantes in de Loire in het westen van Frankrijk kon uiteindelijk zelfs niet doorgaan. 

Een groep integristische katholieken ging postvatten voor de kerk. De organisatoren (het cultureel centrum LU, bij ons bekend van de koekjes) probeerden de gemoederen te bedaren. Maar uiteindelijk moesten ze het concert toch annuleren. In een persbericht noemen ze dat onaanvaardbaar. De organisatie wijst erop dat concerten in Berlijn, Londen en andere Europese steden wel probleemloos verliepen.

Vrijen met de duivel

Het concert in Nantes was al verplaatst. Het zou aanvankelijk plaatsvinden in een kerk die veel traditionalistische katholieken ontvangt. Daarom zou het doorgaan in een kerk met een moderner profiel, Notre-Dame-de-Bon-Port. Maar ook daar verhinderden tientallen actievoerders dus de toegang. Het concert was uitverkocht, 370 mensen moesten noodgedwongen weer naar huis. 

Videospeler inladen...

De integristische katholieken zongen liederen en baden het Weesgegroet. Ze noemen de Zweedse zangeres "satanistisch" en "godslasterlijk". Dat gaat terug op een ouder nummer, Pills uit het album Singing from the Grave. Daarin zegt ze dat ze "de liefde heeft bedreven met de duivel". Het nummer gaat in werkelijkheid over een drugsverslaving. 

Ook in Parijs waren er gisteren donderdag problemen. Het concert zou er plaatsvinden in de kerk Sainte-Eustache. Maar ook daar werd fel protest verwacht. Daarom werd ook dat concert eerst afgelast, maar uiteindelijk kon Anna von Hausswolff naar verluidt toch optreden, op een geheim gehouden locatie. Alleen mensen met een ticket werden op de hoogte gebracht. De Zweedse artieste maakt op dit ogenblik een tour door Europa. Maandag treedt ze op in de Dominicanenkerk in Brussel. 

Op sociale media kwam veel protest tegen wat werd genoemd censuur en onverdraagzaamheid. Ook verschillende katholieken toonden zich verbolgen over het protest van hun fundamentalistische geloofsgenoten. De Franse Liga voor de Mensenrechten liet weten dat de vrijheid om te betogen de artistieke vrijheid niet mag belemmeren. Een optreden verhinderen is een misdaad, stond er nog bij. 

concert Anna von Hausswolff, 2013

Meest gelezen