ROBIN UTRECHT

Coronablog - Vlaanderen bereidt zich voor om kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccineren tegen corona

In ons land zijn al minstens 30 bevestigde omikronbesmettingen vastgesteld. Over het algemeen blijven de coronabesmettingen dalen, het zijn er nu gemiddeld iets meer dan 16.000 per dag. Ook het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Het totale aantal coronapatiënten in de afdelingen intensieve zorg is wel nog lichtjes gestegen. Intussen laat premier De Croo weten dat nieuwe versoepelingen nog niet aan de orde zijn op het volgende Overlegcomité.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaanderen bereidt zich voor om kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccineren tegen corona

Volgende week vrijdag beslissen de ministers van Volksgezondheid van ons land of kinderen van 5 tot 11 jaar een coronavaccin kunnen krijgen. “Als de goedkeuring er komt, dan kunnen de eerste uitnodigingen nog dit jaar worden verstuurd”, zegt Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Begin volgend jaar kunnen dan de eerste prikken worden toegediend.”

Volgende week worden de eerste 180.000 coronavaccins van Pfizer voor kinderen geleverd in Vlaanderen. Alle 490.000 Vlaamse kinderen van 5 tot 11 jaar zouden tegen eind februari een eerste prik kunnen krijgen. Drie weken na de eerste prik kan ook de tweede prik gezet worden.

Tegen maart 2022 kunnen alle kinderen van 5 tot 11 jaar volledig gevaccineerd zijn in Vlaanderen

“De beslissing waar de jongere kinderen gevaccineerd worden, is nog niet genomen”, zegt Dirk Dewolf. “Dat kan in een vaccinatiecentrum of een andere kindvriendelijke omgeving. De kinderen zullen waarschijnlijk uitgenodigd worden volgens leeftijd. We bekijken ook of broers en zussen in één keer gevaccineerd kunnen worden, op het moment dat het oudste kind wordt uitgenodigd.”

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) hebben in de Verenigde Staten op dit moment al meer dan 5 miljoen kinderen van 5 tot 11 jaar een eerste prik gekregen. 1 miljoen kinderen zijn volledig gevaccineerd. “Er zijn voorlopig geen meldingen van ernstige bijwerkingen of van hartspierontsteking”, aldus professor Van Damme.

Premier De Croo geen voorstander van nieuwe versoepelingen

Premier Alexander DeCroo (Open VLD) is geen voorstander van versoepelingen op het Overlegcomite van 22 december. Dat heeft hij gezegd op de persconferentie over de steunmaatregelen. 

Dat betekent dat er wellicht geen verlating van het sluitingsuur op kerstavond en oudejaarsavond komt, waarvoor de horeca vragende partij is. Ook een verhoging van het aantal aanwezigen op evenementen - een vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - zal er dus allicht niet komen.

Videospeler inladen...

Hetzelfde is te horen bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Volgens hem zal het Overlegcomité de epidemiologische situatie evalueren en de opmars van de omikron-variant bespreken. 

Daarnaast wordt er van gedachte gewisseld over een mogelijke beheersstrategie of coronabarometer, en verwacht Vandenbroucke ook een eerste voortgangsrapportering van coronacommissaris Pedro Facon over de manieren waarop de vaccinatiegraad verder omhoog kan worden gestuwd. Facon kreeg die opdracht enkele overlegcomités geleden en bekijkt onder meer of een algemeen verplichte vaccinatie een optie kan zijn. "Dat wordt dus een zware agenda, we zullen niet veel tijd hebben om versoepelingen te bespreken", aldus Vandenbroucke. 

Ziekenhuis in Herstal heropent morgen spoedafdeling, onder druk van sancties

Het ziekenhuis André Renard in de Luikse stad Herstal heropent morgen de spoedafdeling al weer, omdat anders sancties dreigen. Dat meldt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis had eerder gemeld dat de spoedafdeling tot maandag gesloten zou blijven, door een gebrek aan personeel en de vermoeidheid bij dat personeel. Het ziekenhuis had op het einde van de dag een brief van de gezondheidsinspecteur ontvangen, waarin het ziekenhuis opgedragen werd de afdeling te heropenen. Zoniet zou een proces-verbaal worden opgesteld, waarna sancties dreigen zoals boetes en/of gevangenisstraf voor de algemene directie, de medische directie, de verpleegkundige directie en de hoofdverpleegkundige van de spoedafdeling, aldus het ziekenhuis.

Morgen, om 8 uur zal de spoedafdeling dan toch heropenen. "Ook al heropenen we de spoedafdeling, we hebben geen personeel meer. We gaan naar een andere werking. De heropening van de spoedafdeling zullen we compenseren door bedden en zorgeenheden te sluiten, waarbij andere patiënten niet de gepaste zorg meer krijgen", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Door de heropening van de afdeling op te leggen, verschuift zo gewoon het probleem, stelt de woordvoerder.

Ambrassade kan jongeren niet meer correct informeren over coronaregels

De Ambrassade, de koepel die het jeugdwerk ondersteunt, is niet meer van plan om de jongerenorganisaties te adviseren over de coronamaatregelen. Dat laat de organisatie op haar website weten. Door de onduidelijkheid over de verschillende regels en de tegenstelling tussen sport en jeugd, toerisme en jeugd kan de organisatie naar eigen zeggen moeilijk instaan voor een kwalitatieve informatie.

Volgens de Ambrassade zijn de huidige regels om het aanbod tijdens de kerstvakantie te organisatie voor interpretatie vatbaar. Als je de corona infolijn belt, zullen zij zeggen dat overnachtingen binnen mogen. Maar het Overlegcomité besliste dat binnenactiviteiten voor de jeugd niet mogen. Sportieve activiteiten mogen binnen, maar knutselen moet buiten op een veilige afstand. Dit allemaal is volgens de Ambrassade heel onduidelijk.

De jeugdorganisatie dringt bij de beleidsmakers aan om zo snel mogelijk werk te maken van eenduidige regels om de vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren tijdens de kerstvakantie mogelijk te maken.

Horeca Vlaanderen vindt steunmaatregelen "onvoldoende" en wil nieuw overleg

Horeca Vlaanderen vindt de steunmaatregelen die de federale regering aankondigde onvoldoende. De federale regering verlengde tot het eerste kwartaal van 2022 de tijdelijke werkloosheid corona, komt tussen in de eindejaarspremies voor het personeel uit de horecasector en een deel van de ondernemers krijgt een overbruggingsrecht. Maar de btw-verlaging in de horeca wordt niet verlengd. 

De Caluwe merkt op dat dit niet voldoende is: veel horeca-ondernemers hebben na de maandenlange crisis geen enkele reserve meer. "In vergelijking met de vorige golven zijn de reserves van veel zaken nu op. Een grotere steun dan vroeger is nu dus zelfs aan de orde", klinkt het. 

Het pakket dat de federale regering aankondigde, is volgens hem ook niet voldoende om de omzetverliezen op te vangen. De sectororganisatie verwijst naar een recente rondvraag waaruit blijkt dat de meeste horecazaken (95 procent) sinds de invoering van het sluitingsuur omzetverlies hebben geleden. Een kwart kon dat verlies beperken tot 30 procent, maar voor een derde bedroeg het tussen de 30 en 50 procent en nog eens evenveel zag zijn omzet halveren.

Videospeler inladen...

Test Aankoop: "Gebrek aan mondmaskers voor kinderen en gebrek aan keuze"

Sinds begin deze week zijn mondmaskers verplicht voor kinderen van 6 jaar en ouder, maar er is een gebrek aan voorraad op de Belgische markt en ook een gebrek aan keuze. Dat stelt de consumentenorganisatie Test Aankoop, die er bij de regering op aandringt om ervoor te zorgen dat er een voldoende aanbod van kindermaskers van goede kwaliteit is tegen aanvaardbare prijzen.

Om het assortiment en de voorraad aan kindermondmaskers te controleren hebben de onderzoekers van Test Aankoop een 50-tal winkels en webwinkels bezocht die mondmaskers voor kinderen zouden kunnen verkopen, zoals grote supermarkten, drogisterijen, apotheken en parafarmaceutische bedrijven.

Slechts 25% van de bezochte winkels en webwinkels had volgens Test Aankoop een voorraad van dergelijke maskers maar in de overgrote meerderheid van de gevallen was slechts één model beschikbaar.

Viroloog Steven Van Gucht: “Piek vierde coronagolf ligt waarschijnlijk achter ons”

De piek van de vierde coronagolf ligt achter ons. Dat geldt nu al voor het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames, en het zal volgende week ook zichtbaar worden in het aantal bezette bedden op intensieve zorg. Dat heeft het Crisiscentrum bevestigd tijdens de vrijdagse persconferentie. 

De piek van het aantal besmettingen lag op basis van de weekgegevens op 28 november, die van de hospitalisaties op 1 december. “We zien er momenteel een stabilisatie bij het aantal patiënten op intensieve zorg maar komende week verwachten we ook daar een daling”, vertelt viroloog Steven Van Gucht. 

We zouden over 2 à 3 weken, tegen het einde van december, onder de grens van 500 IC-bedden kunnen zakken. Hoe sneller dat kan, hoe beter, benadrukt Van Gucht, want ook de griep is in het land en de meer besmettelijke omikronvariant komt eraan. Om die reden is het belangrijk om de huidige maatregelen niet te snel te lossen, benadrukt Van Gucht, want de druk op de zorgsector blijft groot. 

Ook het aantal overlijdens door corona zal op termijn dalen, maar dat cijfer volgt altijd als laatste in de rij. Momenteel sterven er dagelijks gemiddeld 49 coronapatiënten aan de gevolgen van Covid-19 en liggen er ruim 800 coronapatiënten op intensieve zorg.  

Al minstens 30 bevestigde omikronbesmettingen in België

In ons land zijn al minstens 30 bevestigde omikronbesmettingen vastgesteld. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano. "Momenteel wordt 1 à 2 procent van de besmettingen veroorzaakt door omikron, maar mogelijk zal de variant in januari of februari dominant worden", klinkt het.

De bevestigde omikronbesmettingen in ons land kunnen worden gelinkt aan drie uitbraken, waarvan geweten is dat er een reislink is met Egypte, Turkije, Dubai en Tsjechië. "Er is ook een uitbraak op een school waar voorlopig geen reislink gevonden is", aldus Van Gucht. 

Net als in andere landen wijst alles op een opmars van de omikronvariant, na een lange periode waar alle besmettingen werden veroorzaakt door delta. In het Verenigd Koninkrijk, waar de coronaregels tot voor kort wel minder streng waren, merkt men een verdubbeling van het aantal omikronbesmettingen om de twee à drie dagen. 

Van Gucht verklaart dat het nog te vroeg is om te stellen dat de omikronvariant minder erg is dan de deltavariant. "De gegevens vanuit Zuid-Afrika zijn nog te beperkt. Maar de opkomst van de variant zorgt voor onzekerheid en versterkt de noodzaak om de golf veroorzaakt door delta snel af te bouwen", klinkt het.

Meest gelezen