Alexander Vandersmissen (R) en Tom Kestens (L)
Foto: Facebook Mobit

Deelfietsenbedrijf Mobit rondt de kaap van 200.000 ritten in Mechelen: "We maken daadwerkelijk deel uit van de mobiliteitsoplossing in Mechelen"

Recent is de 200.000ste rit op een Mobit-deelfiets in Mechelen gereden. Op 4 jaar tijd is het systeem helemaal ingeburgerd in de stad. "In vergelijking met andere steden krijgen we hier nauwelijks vragen van gebruikers. De cijfers tonen het ook. 35 procent van al onze ritten worden gereden in Mechelen", zegt oprichter Alexander De Bièvre trots. 

Het deelfietsensysteem werd in 2017 ingevoerd in Mechelen. Het succesverhaal begon wat stroef volgens de oprichter Alexander De Bièvre: "In het begin is het natuurlijk altijd wat aanpassen, maar nu is het concept zeker omarmd door de inwoners." Ook schepen van Duurzaamheid Marina De Bie zag de houding van de inwoners veranderen. "Langzamerhand zagen onze inwoners in dat er genoeg situaties zijn waarin het handig is om even een fiets te kunnen lenen die gemakkelijk te vinden is en veilig  achter te laten. 

Die inburgering vertaalt zich nu in spectaculaire cijfers. Het aantal fietsen werd verdubbeld van 200 naar 400 fietsen. Die worden volgens De Bièvre gemiddeld zo'n 1.600 keer per week gebruikt. "Recent hadden we echter nog een recordaantal van ongeveer 1.800 ritten. Dat zoiets gebeurt in de donkere wintermaanden onderstreept dat onze fietsen niet alleen een optie zijn bij mooi weer, maar echt deel uitmaken van het mobiliteitsplan in Mechelen." 

Foto: Mobit

De schepen is dan ook zeer blij met hoe dit project is uitgedraaid: "We wilden in 2017 een deelfietsensysteem, maar onderzoek toonde dat onze schaal te klein was voor een infrastructuur zoals die in Antwerpen. De fietsen zijn degelijk, herkenbaar en van Belgische makelij. Dit project zet ons aan tot meer investeringen in deelmobiliteit om zo een nog betere dienstverlening te garanderen aan onze inwoners." 

Dit weekend krijgt die deelmobiliteit een extra boost. Alle Mobit-ritten zijn namelijk gratis. 

Meest gelezen