Waerboom

Door verplicht sluitingsuur om 23 uur in horeca: “Wij vieren Nieuwjaar twee uur vroeger”

Volgens de huidige coronamaatregelen moeten restaurants en cafés nog altijd sluiten om 23 uur. Als het overlegcomité niets anders beslist, zal dat op 31 december ook zo zijn. Aftellen naar het nieuwe jaar zal er dus niet inzitten, al  hebben ze bij hotel-restaurant Waerboom in Groot-Bijgaarden een oplossing gevonden. Daar vieren ze nieuwjaar twee uur vroeger.

Het zijn geen makkelijke tijden voor horecazaken die hun eindejaarsfeesten willen organiseren. Door de coronamaatregelen moeten ze inventief zijn, zeker met de verplichte sluiting om 23 uur. “We hebben vorige week een mail gestuurd naar iedereen die zich had ingeschreven om te zeggen dat we om 17 uur zouden starten in plaats van om 19 uur, en dat we om 23 uur zouden afsluiten zoals de maatregelen voorschrijven. We hebben nu het idee om af te tellen om 22 uur en de mensen toch met een feestelijk gevoel naar huis te laten gaan”, zegt Tamara Coppens van Waerboom.

Beluister hieronder het interview met Tamara en lees eronder verder.

Feest in mineur

En hoewel er gefeest zal worden, is het toch een feest in mineur. “Sinds de cijfers weer omhoog gaan, is het aantal inschrijvingen ook stilgevallen. En nu we de uren vervroegd hebben, zijn er ook mensen die afhaken. Onder andere mensen die bleven overnachten. En om vijf uur starten is ook moeilijk voor mensen die nog werken die dag.”

Volgens de huidige coronamaatregelen mag er ook niet gedanst worden op feesten. “Daarom heb ik de dj’s gevraagd om meezingliedjes te spelen. Ze gaan dat nu uitwerken, maar ze zijn professioneel dus ik heb er alle vertrouwen in. Er zijn nog maar weinig mensen in onze sector die op oudejaarsavond open zijn, wij zijn elk jaar open. We hopen dat mensen die zin hebben om zich te laten bedienen, dat we daar op kunnen inspelen.”

De ministers moeten beseffen dat we in de horeca niet zomaar op drie dagen kunnen ombouwen
Tamara Coppens

Op 22 december staat er een nieuw overlegcomité gepland. Wat daar voor de horeca beslist zal worden, is nog koffiedik kijken. Maar sowieso komt elke beslissing te laat, zegt Tamara: “Alles wat ze nog gaan beslissen is te laat. We moeten het nu weten voor de eindejaarsfeesten, we moeten nu weten hoe we kerst gaan organiseren. Ik hoop dat de ministers gaan inzien dat de feestdagen een topperiode zijn in de horeca en dat je dat niet op drie dagen kan ombouwen. De logistieke markt en de bestellingen laten dat niet toe. Wachten tot 22 december kan niet, we moeten het nu, nu, nu weten.”

Meest gelezen