Belga

Extra camera's in Oostende om sluikstorten te controleren

De stad Oostende heeft in oktober 217 GAS-boetes uitgeschreven voor zwerfvuil en sluikstorten. Meer dan de helft was voor mensen die een sigarettenpeuk op de grond gooiden. Verder ook voor sluikstorters, voor wildplassers, voor baasjes die de hondenpoep van hun viervoeter niet opruimen en dieren voederen. De stad is het beu en plaatst extra camera's.

"Sluikstorten en alles wat ermee te maken heeft aanpakken is voor dit stadsbestuur een absolute prioriteit. De mensen zijn het beu en ook wij hebben onze buik ervan vol", zegt schepen van Samenleven Maxim Donck. De stad plaatst 5 sluikstorcamera's tegen de paasvakantie. "Die camera's zullen 72 uur beelden opnemen. De computer bepaalt wanneer we ergens moeten gaan kijken en wanneer niet. Zo hopen we hardnekkige punten, zoals het Prinses Clementinaplein en het Prinses Stefanieplein echt aan te pakken."

Dankzij de beelden moet de stad makkelijker kunnen achterhalen wie de overtreders zijn. Zij krijgen GAS-boetes. "Wie niet horen wil moet voelen", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "Als er regels zijn, moet je die ook handhaven, dat is maar correct tegenover iedereen die ze wel naleeft. En laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: vuilnis hoort in de vuilnisbak, ook sigarettenpeuken!"

Meest gelezen