Gascentrales minder betrouwbaar dan kerncentrales? Daar is rekening mee gehouden, reageert minister Van der Straeten

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) maakt zich sterk dat er geen stroomtekorten komen als de kerncentrales sluiten. De regering rekent op gascentrales om de kerncentrales te vervangen, maar uit onderzoek van onze redactie blijkt dat gascentrales veel vaker uitvallen dan kerncentrales. Maar daar is rekening mee gehouden in het plan van de regering, zegt minister Van der Straeten.

Als over 4 jaar de laatste kerncentrale in ons land wordt stilgelegd, moeten gascentrales het  verlies in capaciteit om stroom op te wekken mee opvangen, samen met andere technologieën. Het gaat hier zowel om twee nieuwe gascentrales - waarop gerekend wordt - als oudere gascentrales. 

Probleem: gascentrales blijken minder betrouwbaar te zijn dan kerncentrales. Dat bracht VRT NWS vandaag naar boven. Terwijl kerncentrales 4 procent van hun capaciteit verliezen door onverwachte defecten, gascentrales 9 à 10 procent. Dat blijkt uit berekeningen die op vraag van Europa zijn gemaakt door Hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Voor die berekeningen is bekeken hoeveel procent de gascentrales of andere vervangtechnologieën onbeschikbaar zijn door pannes. Minister Van der Straeten zegt dat daarbij “voor elke technologie - of het nu een gascentrale, een batterij, demand side management (verbruikers aanzetten om minder te verbruiken als er veel stroom verbruikt wordt), een windturbine of een zonnepaneel is - bepaald werd wat de beschikbaarheid is op een moment van schaarste, hoeveel die technologie meetelt op een moment van schaarste.” 

En “dat geldt voor elke technologie”, benadrukt ze. “Die berekeningen leiden tot het bepalen van hoeveel volume we in dit land nodig hebben. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen