Foto: Radio 2

Herdenkingsmoment corona in Tienen: "Hier kunnen we wat troost vinden"

Net voor de start van Wintermagie, organiseerde de stad Tienen een herdenkingsmoment voor de vele coronadoden van het afgelopen jaar in de nieuwe kerktuin op de Grote Markt. Mensen konden vooraf een koperen nageltje kopen om mee te bouwen aan een kunstwerk, maar heel wat inwoners kochten ook een theelichtje als troost voor zichzelf of voor anderen.

"Ik heb zelf niemand verloren in mijn dichte kring, maar ik dacht aan alle anderen die wel iemand verloren hebben tijdens de coronacrisis. En daarom ben ik hier vanavond, om mijn steun te betuigen", zegt een bezoekster die net een theelichtje brandt.  "Ik denk dat solidariteit super belangrijk is in onze samenleving, want soms zijn we een beetje hard voor mekaar en voor onszelf. En zo’n een initiatief als dit geeft me het gevoel dat we toch allemaal samen er voor moeten gaan", zegt ze nog. Ook deze man deelt haar mening: "Ik heb persoonlijk niemand verloren, maar ik kom een kaarsje branden als steun voor de mensen die corona gehad hebben, of iemand verloren hebben." 

Radio 2

Het is een mooi gebaar van de stad

En we moeten niet ver zoeken om mensen te vinden die wel dierbaren verloren hebben: “Vorig jaar in maart is mijn zus aan corona overleden, en daarom ben ik hier. Ze heeft vijf weken in coma gelegen. Ze was bij de eerste slachtoffers van corona. Hier kan ik op dit moment wat troost vinden." 

Het herdenkingsmoment van de stad is een mooi gebaar, vindt ook deze vrouw: “Hier kan ik wat steun vinden. Opa is in september overleden, en er is van alles in het gezin door corona gebeurd, vind ik. Corona heeft er zwaar op ingehakt, maar het is een mooi gebaar van de stad.” 

Vanaf vandaag breekt de kerstsfeer los in Tienen. Wintermagie gaat op een rustige manier van start want het virus kan op elk moment weer oplaaien. De geplande officiële opening van de heraangelegde Grote Markt werd geschrapt.

Radio 2

Meest gelezen