Belga

Hof van Beroep vermindert straf voor oom die 12-jarige Ilias uit Mortsel ontvoerde

Het Hof van Beroep in Antwerpen sprak vandaag een lichtere straf uit in de zaak tegen Benyamine E (27).  Die nam vorig jaar zijn toen 12-jarig neefje Ilias drie dagen mee op een zwerftocht zonder de ouders in te lichten. In eerste aanleg kreeg de man nog een voorwaardelijke celstraf van vier jaar. Die is vandaag verminderd tot 30 maanden voorwaardelijk.

Vorig jaar vertrok Ilias op 17 september met zijn fiets naar school in Edegem. Daar kwam hij echter nooit aan. Een camera in Wilrijk pikte hem nog op toen hij van school leek weg te rijden. De politie beschouwde de verdwijning meteen als onrustwekkend. De familie van Ilias vermoedde toen al dat hun zoon bij zijn lievelingsoom Benyamine E.  uit Berchem was. Die beweerde echter dat hij in Frankrijk in quarantaine zat. Na dit gesprek was hij niet meer bereikbaar. 

Dat kwam omdat de twintiger een andere sim-kaart in zijn gsm had gestoken. Ook verwijderde hij WhatsApp en hielp hij Ilias met het schrijven van een afscheidsbrief. Dat waren maar enkele stappen in een uitgebreide voorbereiding op de zwerftocht met zijn neefje. Die tocht moest volgens de veroordeelde leiden naar een utopische, stressloze maatschappij. Hij nam ook nog cash geld, goudstaven, kampeermateriaal, een bijl, twee messen en een pijl en boog mee. Drie dagen later vond de politie het duo terug in de Waalse gemeente Steenkerke. 

Geen inschattingsfout

De verdediging betwistte dat er sprake was van ontvoering en had het over een inschattingsfout. Volgens de beklaagde zelf gingen ze kamperen in een natuurgebied aan de Franse grens. Hij beweerde dat hij zijn neefje na een week of twee wel teruggebracht zou hebben. 

Het Hof van beroep zag het echter niet zo. De inhoud van de afscheidsbrief zou aantonen dat het niet de bedoeling was om Ilias na enkele weken terug te brengen. Daarnaast oordeelde het Hof dat de oom bewust een list gebruikte om zijn minderjarige neefje weg te lokken van zijn ouders. Daarbij profiteerde hij ook van de goede band die hij en zijn neefje hadden. Wel werd rekening gehouden met de persoonlijkheid van de veroordeelde en het feit dat hij geen slechte bedoelingen had. Benyamine E. bezoekt ondertussen ook een psycholoog. Die behandeling voortzetten werd ook een van de opgelegde voorwaarden. 

Meest gelezen