hdw

Aantal jongeren dat het moeilijk heeft door corona blijft maar stijgen: "100 procent van tieners heeft last van pandemie"

De eerste 11 maanden van dit jaar klopten in Limburg al 40 procent meer jongeren aan bij het Jongeren Advies Centrum (JAC) dan vorig jaar. Dat is dubbel zoveel als in 2019, toen er in ons land nog geen sprake was van corona.

Vorig jaar klopten 2.400 jongeren aan bij het JAC omdat ze het moeilijk hadden. En dit jaar zet die stijging nog door. "Tijdens de eerste 11 maanden van dit jaar steeg het aantal hulpvragen van jongeren met 40 procent", vertelt Koen Albregts van het JAC Limburg. "Tijdens deze vierde golf kent iedereen wel iemand die corona heeft, en evengoed kent iedereen wel een jongere die het moeilijk heeft."

Nu de examens eraan komen, vrezen we dat de jongeren het nog moeilijker gaan krijgen

Jongeren missen, nog meer dan andere bevolkingsgroepen, hun vrienden. Ze zitten met mondmaskers op school en veel tieners hebben moeite met het thuisonderwijs. Of ze zijn bang om zelf ziek te worden of anderen te besmetten en meer jongeren worden nu ook geconfronteerd met intrafamiliaal geweld. "Nu de examens eraan komen, vrezen we dat jongeren het nog moeilijker gaan krijgen", zegt Albregts. "Want ze groeien op in een prestatiegerichte maatschappij.  De lat ligt hoog, ze moeten presteren en liefst nog snel ook."

"Praten is belangrijk"

Het JAC vraagt jongeren die het moeilijk hebben om erover te praten, met vrienden, familie of met de mensen van een van de 7 Overkophuizen in Limburg. "We zijn blij dat de overheid geïnvesteerd heeft in wat we doen en dus ingezien heeft dat het thema jongerenwelzijn heel belangrijk is", besluit Albregts.

Meest gelezen