AFP or licensors

Geen kerstfeestje dit jaar in ambtswoning Britse premier Johnson na kerstrel

Dit jaar zal er in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier, geen kerstfeestje gehouden worden voor het personeel. De beslissing komt er na de rel over het kerstfeestje van vorig jaar, op een moment waarop er in het land net een strenge lockdown was afgekondigd.

"Er is geen enkel plan voor feestjes", antwoordde de woordvoerder van premier Johnson op vragen van journalisten, na de fikse rel die in het Verenigd Koninkrijk ontstond over het feestje van vorig jaar. Terwijl de Britten gevraagd werd hun naasten niet te zien tijdens de feestdagen, was er wél een personeelsfeestje bij de premier, ook al was hij dan niet zelf aanwezig, en beweert hij niet op de hoogte te zijn geweest.

De voorbije weken doken beelden op van nog meer personeelsbijeenkomsten en -feestjes bij regeringsleden of hun entourage vorig jaar. Eergisteren nam Allegra Stratton, adviseur van Johnson, ontslag, nadat beelden uitlekten waarin ze grapjes maakte over het kerstfeestje in Downing Street. Er loopt intussen ook een onderzoek naar de feestjes.

Populariteit op dieptepunt

De volkswoede over de zaak gaf de populariteit van premier Johnson een flinke knauw: die zakte tot het laagste punt sinds hij premier werd. Het Verenigd Koninkrijk is wereldwijd een van de door corona zwaarst getroffen landen, met bijna 150.000 doden.

Ook nu is de gezondheidssituatie in het land verre van zorgeloos, nu de omikronvariant van het coronavirus zich almaar sneller lijkt te verspreiden. Eergisteren kondigde de regering "Plan B" aan, een reeks strengere maatregelen om die verspreiding tegen te gaan. 

Meest gelezen