Basisschool in Ninove deelt geen kerstrapport uit: "Te vroeg na al die quarantaines, eerst nog wat les"

De stedelijke basisschool van Denderwindeke heeft beslist om voor de kerstvakantie geen rapporten uit te delen. Door de afkoelingsweek en de vele quarantaines van leerlingen en leerkrachten, verkiest de school om de komende weken gewoon les te geven en zo de leerachterstand weg te werken. Er zullen wel rapporten komen in de loop van januari.

Door de afkoelingsweek die minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft ingelast, valt het schoolrapport voor de kerstvakantie een week vroeger. "Maar volgende week al een rapport uitdelen, vinden wij niet verantwoord", stelt schooldirecteur Jeroen Cooman van de stedelijke basisschool van Denderwindeke. "Dat zou willen zeggen dat we nog snel een hoop toetsen moeten afnemen. Dat zou een groot deel van de lestijd in beslag nemen en we zijn zo al veel kostbare tijd verloren."

"We hebben heel veel quarantaines gehad, zowel van leerlingen als leerkrachten. Dat zorgde ervoor dat kinderen niet mee waren met de les, dat er klasgroepen samen werden gezet en dat er leerkrachten voor klassen stonden met leerlingen die ze niet goed kennen. Er is heel veel leerachterstand en het zal moeilijk zijn om die in te halen", zegt de directeur. "We kunnen nu beter onze tijd gebruiken om die leerachterstand in te halen, dan per se nog toetsen geven om toch maar punten te hebben."

Rapport verschoven, wel oudercontact

De leerlingen van de stedelijke basisschool van Denderwindeke zullen hun eerstkomende rapport in de loop van januari krijgen. Cooman: "Daarna gaan we de andere rapporten ook een beetje opschuiven. Het zou kunnen dat ze dit schooljaar uiteindelijk een rapport minder krijgen, maar dat zijn we nog aan het bekijken."

Ouders moeten op de hoogte zijn van de vorderingen van hun kind, maar daarvoor heb je geen punten nodig
Schooldirecteur Jeroen Cooman

De school in Ninove staat er wel op dat de oudercontacten deze maand doorgaan. "Dat vinden we heel belangrijk. De ouders moeten op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van hun kind. En daarvoor zijn punten niet altijd noodzakelijk. Een punt zegt ook niet alles", aldus directeur Cooman.

Meest gelezen